Instellingen

RijnlandRoute stapje dichterbij; provincie heeft aannemer op het oog

© provincie Zuid-Holland

LEIDEN - De provincie Zuid-Holland heeft aannemersbedrijf Comol5 op het oog voor de aanleg van de RijnlandRoute. Dat is een 14 kilometer lange provinciale weg ten zuiden van Leiden, die de snelwegen A44 en A4 met elkaar moet verbinden.

Comol5 is een combinatie van verschillende bedrijven. De combinatie is eerder betrokken geweest bij de aanleg van de Coentunnel in Amsterdam en de spoorwegtunnel in Delft. Het is de bedoeling dat zij veranwoordelijk worden voor de aanleg van het eerste deel van het megaproject. De geraamde kosten van Comol5 liggen elf procent lager dan het maximale bedrag dat de provincie voor ogen had. De provincie heeft ruim 800 miljoen euro gereserveerd op de begroting.

De gunning van de aanbesteding aan het bedrijf is echter nog niet definitief. De andere kandidaat-aannemers hebben nog de mogelijkheid om in bezwaar te maken tegen het besluit. De RijnlandRoute wordt gerealiseerd door de provincie in samenwerking met Rijkswaterstaat. Als alles volgens planning verloopt, kunnen eind 2022 de eerste auto's over de nieuwe weg rijden.

Eind november vroeg een meerderheid in de Provinciale Statencommissie van Zuid-Holland om een onderzoek naar een langere tunnel aan de RijnlandRoute, ter hoogte van de Leidse wijk Stevenshof, zodat bewoners de weg niet hoeven te horen, zien en ruiken. Het onderzoek zou overigens er alleen komen als de aannemer de aanleg van de weg voor dertig procent minder zou kunnen doen.