Gaten met gaten vullen; Cisca is afhankelijk van de Voedselbank

Cisca is afhankelijk van de Voedselbank
Cisca is afhankelijk van de Voedselbank
REGIO - Ze redde het om genoeg eten op tafel te zetten voor haar kinderen, maar de problemen begonnen toen ze 18 werden. 'Opeens vallen allerlei toeslagen weg en moet je ook de ziektekostenverzekering voor je kinderen betalen' vertelt Cisca, die afhankelijk is van de Voedselbank. Er ontstonden schulden en ze ging gaten met gaten vullen.
Dan betaalde Cisca met het geld voor de ziektekostenverzekering een andere schuld en kreeg ze vervolgens weer een boete van de verzekering. Ze werd getroffen door borstkanker en het ging allemaal niet meer. Uiteindelijk klopte ze bij de Voedselbank aan voor hulp.
Toen ging het snel. Ton van Schie van de Voedselbank vertelt: 'Bij de Voedselbank kunnen we acute hulp geven. Je komt bij wijze van spreken op maandag met je hulpvraag en je financiële papieren bij ons en op donderdag kan je al een voedselpakket krijgen. In het begin willen we elke drie maanden je financiële situatie met je doornemen, ook om te inventariseren wat het probleem is.'

Dubbel gevoel

En nu kan Cisca dus wekelijks een pakket ophalen bij de Voedselbank. Ze is er heel erg blij mee 'maar het geeft ook een dubbel gevoel', vertelt ze met een vermoeide glimlach. 'Het pakket is vaak alles wat ik te eten heb. Met de verse groente in het pakket doe ik drie dagen en gelukkig hou ik van rijst, dat is makkelijk met groente te combineren. Er zitten ook vaak pepers in het pakket en dat vind ik heerlijk. Soms zitten er spullen in het pakket die ik niet ken, maar vaak zijn er dan mensen bij het uitdeelpunt die wel weten wat je ermee kunt. Dan geven we elkaar tips hoe je het kan klaarmaken.'
Cisca is optimistisch en heel stellig. 'Ik ben er nog niet uit, maar ik weet zeker dat ik eruit kom.'

Wil jij helpen?

Omroep West staat van 9 tot en met 16 december in het teken van Samen voor de Voedselbank. In een week tijd wordt er voor ruim 4.000 gezinnen in de regio, die afhankelijk zijn van de Voedselbank, houdbaar voedsel ingezameld. Op de slotdag (16 december) moeten om 19.00 uur 4.500 kerstpakketten ingepakt zijn.
Wil jij helpen? Doneer houdbare levensmiddelen, kijk hier voor de boodschappenlijst. Er zijn veel inzamelpunten in de regio. Je kan ook bij de Voedselbank-bank doneren. De hele week gaat het dynamische duo Jet Sol en Fred Zuiderwijk met een eigen Voedselbank-bank de regio in. Iedereen die ter plekke bij het tweetal komt doneren, maakt kans op vier kaarten voor het Groot Kerstcircus Den Haag. Kijk hier voor alle locaties en data.