Instellingen

Politie-informant maakte opnamen douanier 's-Gravenzande

Ex-douanier Gerrit G. bij de rechtbank in Rotterdam.
© NOS

'S-GRAVENZANDE - De belastende gesprekken met de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande zijn in augustus opgenomen door een informant van de criminele inlichtingendienst van de politie (TCI). Dat gaf het Openbaar Ministerie woensdagochtend toe in het proces tegen de douanier en drie medeverdachten, tegen wie straffen tot zestien jaar zijn geëist.

De officier van justitie erkende dat informant 'Paul' in augustus in een door justitie betaald appartement in Rotterdam werd gehuisvest en dat hij daar een gesprek had met de douanier. De relatie met informant 'Paul' zou medio oktober zijn verbroken omdat de man onbetrouwbaar zou zijn gebleken.

Het OM reageerde met dit verhaal op beschuldigingen van de advocaat van Gerrit G.. Die meent dat de douanier is uitgelokt en door die gesprekken met de informant opnieuw is opgepakt.

'Groot probleem justitie'

Raadsman Jan-Hein Kuijpers beticht de TCI en het OM van ongeoorloofde opsporingsmethoden. Hij verwees naar de opsporingsmethoden die zijn gebruikt in de jaren negentig tijdens de IRT-affaire, die leidden tot een parlementaire enquête onder leiding van Maarten van Traa. 'Als het waar is wat Paul mij heeft verteld, dan heeft justitie een heel groot probleem. Dit riekt naar Van Traa.'