Jacobse en Van Eslaan in Den Haag? Wethouder wil typetjes Koot en Bie eren

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil de misschien wel meest bekende televisiepersoonlijkheden uit de stad eren met straatnamen. In een heel nieuwe woonwijk op bedrijventerrein De Binckhorst worden de wegen vernoemd naar types van Van Kooten & De Bie. ‘Wie wil er nu niet aan de Jacobse en Van Eslaan wonen?’, aldus wethouder Boudewijn Revis (VVD) bij de presentatie van de plannen.
In de Binckhorst zijn nu nog veel straten vernoemd naar sterren en planeten. Voor de nieuwe wijk in het gebied, wil Revis een uitzondering maken. Maar welke namen het precies worden, daar moet de straatnamencommissie een beslissing over nemen. Misschien kent Den Haag binnenkort dus wel een Dirkpad, het Gé en Arie Temmesplantsoen of de Vieze Mansteeg.
Het gaat om het gebied tussen de Binckhorstlaan en de Trekvliet. Daar staat nu nog een groot aantal bedrijfspanden. Een deel daarvan wordt de komende jaren gesloopt. Zo ontstaat ruimte voor in totaal 821 woningen en 3.000 meter aan bedrijfsruimte, veelal onder de huizen. ‘Dit is het grootste gebied waar woningen komen in Den Haag de komende jaren’, aldus de wethouder. ‘En we gaan hier nu ook écht aan de slag.’

Nieuwe wegen, meer groen

Om het nu nog wat rauwe gebied aantrekkelijker te maken, komen er nieuwe wegen, veel meer groen en nog meer water. Langs de Trekvliet bijvoorbeeld komt een pad met bomen. Een nieuwe weg, parallel aan de Binkhorstlaan, moet ervoor zorgen dat de wijk beter wordt ontsloten.
Een van de meest markante gebouwen is het oude Kasteel de Binckhorst. Dat is nauwelijks zichtbaar omdat er een pand voor staat. Dat laatste wordt gesloopt. En hiervoor in de plaats komt een heel nieuw park. ‘En dan niet zomaar een stukje groen, maar echt van hoge kwaliteit’, belooft Revis. Dat groen loopt door naar de overkant van de Binckhorstlaan. Zodat hier op de plek waar tot voor kort etagewoningen van Vestia stonden, ook een park komt.

Grote vrijheid

De gemeente heeft nu panden aangewezen die worden gesloopt en plekken waar nieuwbouw mag komen. Maar dat betekent niet dat alles tot in het grootste detail is uitgewerkt. Bouwers en ontwikkelaars krijgen er grote vrijheid. Wel staan bouwhoogtes vast. Langs de Trekvliet tot maximaal twintig, dertig meter; in het middendeel tot maximaal vijftig meter. Langs de doorgaande weg mag het heel hoog: tot 120 meter. Ter vergelijking: het Strijkijzer bij Hollands Spoor is 132 meter.
Het aanbod wordt divers. Mensen kunnen er zelf een woning neerzetten of in groepen, er mogen ontwikkelaars aan de slag. Bovendien komen er in eerste instantie 138 sociale huurwoningen. De gemeente wil voorkomen dat de nieuwe bewoners hun auto massaal op straat zetten. Daarom komt er ook een parkeergarage met 400 tot 500 plekken.

Veel belangstelling

Volgens de wethouder is de belangstelling van bijvoorbeeld ontwikkelaars om in het gebied aan de slag te gaan enorm. ‘Mensen staan in de rij. Dat komt ook omdat het dicht tegen het centrum aan ligt en straks perfect wordt ontsloten door de nieuwe Rotterdamsebaan. Dit is het nieuwe centrum van Den Haag.’