Instellingen

Bejaarde vrouwen sturen hun man de keuken in: 'Nu ben jij aan de beurt!'

koken
koken

BODEGRAVEN - Het is een grote hit in Bodegraven: de kookavond 'Pannen voor Mannen'. Mannen van 65 plus leren hier koken. Marlies Schlingmann van Welzijn onze Zorg heeft het project in het dorp opgezet en al bij de eerste avond kwamen ouderen mannen uit de hele regio kokkerellen.

Marlies had niet verwacht dat het zo’n grote hit zou zijn. 'Er is inmiddels een hele lange wachtlijst', zegt ze. Het idee was dat tien mannen aan de slag zouden gaan in de keuken, maar  al snel waren het er meer dan twintig. Deze week moesten er meteen al twee kookavonden gehouden worden, anders paste het aantal oudere mannen niet in de keuken.

Toen boerin Liesbeth van Oosterom uit het dorp hoorde dat er een grote keuken nodig was, heeft zij haar keuken opengesteld voor de mannen. Ze maken er een drie gangen diner onder begeleiding van kok Caroline Zwaneveld. Na het koken eten ze het samen op.

Mannen eindelijk zelfstandig

Het idee achter 'Pannen voor Mannen' is om oude mannen zelfstandiger te maken. Sommige hebben nog nooit gekookt en worden nu door hun vrouw gestuurd, zegt Marlies. 'Ik heb vijftig  jaar lang gekookt, nu ben jij aan de beurt’, zeggen de oudere echtgenotes. Er was deze week zelfs een man van 87 jaar oud die nog wilde leren koken.