Wethouder Revis: 'Omdopen kasteel Binckhorst tot Maison Pretty Boy gaat wat ver'

Van Kooten, De Bie en Revis
Van Kooten, De Bie en Revis © ANP, bewerking Omroep West
DEN HAAG - De Haagse wethouder Boudewijn Revis is blij met de enthousiaste reacties die hij krijgt over het plan om straatnamen te vernoemen naar typetjes van Van Kooten en De Bie. 'Wat is er nou meer Haags dan Tedje van Es of Koos Koets', zegt hij tegen Omroep West. Revis denkt dat het plan om straatnamen naar deze creaties van het befaamde Haagse duo te vernoemen vrijwel zeker doorgaat.
Volgens het plan moet de nieuwe wijk langs de Trekvliet, in de Binckhorst, straks
krijgen. Revis kwam op het idee tijdens een wandeling in het park. 'Ik loop iedere ochtend vroeg met mijn hondje door het bos. En dan bedenk ik de meest goede ideeën, want de rest van de dag ben ik daar te druk voor', vertelt hij aan Omroep West.
'Toen dacht ik, die nieuwe wijk... Hoe gaan we daar een echt Haags karakter aan geven? Ik rolde vroeger iedere zondagavond van de bank van het lachen tijdens Keek op de Week', zegt de wethouder. Volgens hem is het goed om trots te zijn op de stad en haar erfgoed.

Vinger in de pap bij commissie

'Ik denk dat iedere Hagenaar en Hagenees dat wel is', zegt Revis. Het plan moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad, maar daar verwacht hij weinig weerstand. 'Nee joh, iedereen met een Haags hart vindt dit vast leuk', zegt hij.
Naast de raad moet ook de straatnamencommissie er nog goedkeuring aan verlenen. Maar Revis heeft mazzel: daarvan is hij de baas. 'Het is een ambtelijke dienst en ik ben daar verantwoordelijk voor. Dus dat komt wel goed, denk ik. Ik moet mij natuurlijk ook aan de regels houden. Zo mag je geen levende mensen vernoemen en mag het niet beledigend zijn, maar dat is het niet.'

Géén Viezemansteeg

Toch kan niet alles: 'Mensen wonen niet graag aan de Viezemansteeg, dus dat gaan we niet doen.' En in de suggestie van een Twitteraar om kasteeltje De Binckhorst om te dopen in 'Maison Pretty Boy' ziet de doorgaans zo liberale wethouder ook niks, al moet de VVD'er er wel erg lachen. 'Nou, het moet niet té gek worden natuurlijk.'
Maar, hoe gaat je dan kiezen welke types vernoemd worden? 'Nou, ze moeten wel echt Haags zijn. Dus echte Haagse typetjes hebben voorrang. Maar bijvoorbeeld de professor doctor ingenieur Akkermansstraat, dat klinkt toch wel alsof je op stand leeft', lacht Revis. 'Mijn naam is genoemd.'

Juinûh

De suggestie om het gebied 'Trekvliet' om te dopen in Juinen kan ook op een gematigd enthousiaste reactie rekenen. 'We nemen het mee', zegt de wethouder. Hij erkent dat je die naam echt mooi op z'n plat Haags kan uitspreken. 'Juinûh klinkt leuk.'
Voordat het zover is, moeten we nog wel even wachten. Volgend jaar gaat de gemeente in het gebied een aantal gebouwen slopen. Daarna moeten er nog wegen worden aangelegd, en pas in 2018 staan er de eerste gebouwen. 'Het gaat nog zeker twee jaar duren tot de straatnaambordjes er hangen', zegt Revis.

Laatste struikelblok: Koot en Bie zelf

Volgens de wethouder zijn Kees van Kooten en Wim de Bie zelf nog niet op de hoogte gebracht van het plan. 'Maar we gaan het keurig met ze afstemmen hoor. Want de bedenkers zullen het er wel mee eens moeten zijn. Al kan ik mij niet voorstellen dat ze dat niet zijn. Want het zijn ook Haagse jongens', besluit de wethouder.