COLUMN: Dè ken!

Column Bart Nieuwenhuizen
Column Bart Nieuwenhuizen
DEN HAAG - Een Brabander die hoofdofficier van justitie wordt van Den Haag en omgeving? Zou dat wel goed gaan? Zo luidden ongeveer de eerste reacties, toen bekend werd dat ik in die 'mauie stad achteâh duh duinen' aan de slag zou gaan. Inmiddels zit ik er bijna een jaar, ook al heeft u daar misschien niet direct iets van gemerkt. Dat is tegelijkertijd goed én slecht nieuws.
Goed omdat ik niet persoonlijk een stempel hoef te drukken. Slecht omdat het Openbaar Ministerie wél een heel belangrijke rol vervult in de samenleving, ook in onze regio. Wij zijn de aanklagers van Nederland die als enigen verdachten voor de strafrechter kunnen brengen. Daarnaast zijn we ook 'het gezag' zoals dat heet over de politie en daarmee ook verantwoordelijk voor de opsporing van misdrijven.
Beide onderwerpen -misdaad en de bestrijding daarvan- houden de gemoederen altijd erg bezig. Misschien wel meer dan nodig is. Want sinds 2003 daalt de geregistreerde criminaliteit in ons land jaar op jaar. Als overheid zouden we dat 'succes' natuurlijk graag claimen. Maar de waarheid is dat we de verklaring voor dit fenomeen (nog) niet precies kennen.
Tegelijkertijd heeft natuurlijk elke inbraak, elke overval, elke mishandeling een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving. En juist ook voor de slachtoffers willen wij ons extra inzetten. Daarmee is elk misdrijf er één te veel en dus vormen dalende cijfers voor OM en politie juist een extra prikkel om dóór te gaan.
Terwijl de cijfers dalen, maakt de onveiligheidsbeleving een tegenovergestelde beweging door. Mijn Brabantse buurman zei laatst: 'Jullie krijgen ook met steeds gekkere dingen te maken! Neem die jongen van 13 die dronken achter het stuur van een gestolen auto zat en is aangehouden.' Ik had geen idee waarover hij het had. Bleek hij te doelen op een voorval in Engeland!
Dat illustreert meteen de zegen én zorg van deze tijd. We weten alles! Informatie is overal en onontkoombaar. Fantastisch! Maar als je alles meteen op jezelf betrekt (ook als het in Engeland gebeurt), dan heb je het als positief ingesteld mens behoorlijk lastig.
Ondertussen heeft het OM natuurlijk een verhaal te vertellen over de aanpak van criminaliteit. En niet alleen dat: we willen ook graag horen hoe anderen ontwikkelingen ervaren en wat ze vinden van het optreden van OM en politie.
Vandaar dat ik als hoofdofficier van Den Haag van plan ben om ons werk en het OM komende tijd wat zichtbaarder te maken. Deze column op de website van Omroep West (die binnenkort ook audiovisuele variant krijgt) past daarbij. Onbekend maakt onbemind, toch? Wat ik wil, is juist contact met u leggen en houden. En ja, reageren behoort dus ook tot de mogelijkheden. Of zoals ze vroeger bij mij thuis zeien: 'Dè ken!'
Uw hoofdofficier,
Bart Nieuwenhuizen.
Reageren? Stuur Bart via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl een bericht.
Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina.