PVV Zuid-Holland: 'Geen enkel vertrouwen meer in de commissaris van de koning'

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
DEN HAAG - De PVV-fractie in Zuid-Holland heeft 'geen enkel vertrouwen meer in het functioneren van de commissaris van de koning'. Dat zei PVV'er Jeffrey Rijken woensdag tijdens de laatste Statenvergadering van dit jaar. De PVV stond daar alleen in, want alle andere partijen in de Provinciale Staten steunden juist commissaris Jaap Smit.
Het was voor het eerst dat de PVV het vertrouwen opzegde in de commissaris van de koning. De druppel die de emmer deed overlopen, waren de beantwoordingen van Smit op schriftelijke vragen van de PVV over de Sinterklaasintocht in Maassluis en over de burgemeestersbenoemingen in Zuid-Holland.
Volgens Rijken 'verschuilt Smit zich, elke keer als het hém uitkomt, achter zijn functie als rijksheer'. 'Elke kritische vraag wordt weggelachen of wordt afgedaan als 'daar gaan we niet over'. Of nog erger: we worden voor leugenaars uitgemaakt', zei Rijken. Daarom heeft de partij geen vertrouwen meer in het functioneren van de commissaris.

'Jammer'

Smit herkende zich niet in de aantijgingen van de PVV. 'Ik neem iedereen zeer serieus en probeer iedereen gelijk te behandelen', zei hij na afloop van de vergadering tegen Omroep West. 'Ik vind dit jammer', zo kwalificeerde hij het betoog van de PVV. De commissaris kon tijdens het debat vooral op bijval rekenen van VVD en D66. 'Ik voel me daarin erg gesteund'.