Politie maakt beslissing agenten zaak Mitch Henriquez bekend

Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
Mitch Henriquez wordt afgevoerd na zijn arrestatie
DEN HAAG - De politie in Den Haag beslist donderdag over het lot van de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez (42). Vorig jaar juni overleed Henriquez door geweld dat bij de aanhouding was gebruikt. Volgens de politie hebben vier van de vijf agenten zich schuldig gemaakt aan 'ernstig plichtsverzuim'.
De politie heeft intern onderzoek gedaan naar de arrestatie. Begin oktober werd
duidelijk: één van de vijf agenten heeft zich schuldig gemaakt aan 'plichtsverzuim', vier van hen aan 'ernstig plichtsverzuim'. De ernst daarvan varieert per agent.
Inmiddels is besloten of er stappen tegen hen worden ondernomen en welke dan. Die beslissing wordt donderdagochtend om 10.30 uur in een persconferentie bekend gemaakt door Paul Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag. De persconferentie is dan live te volgen via omroepwest.nl.

Buiten functie

Mitch Henriquez werd vorig jaar aangehouden tijdens muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Bij de aanhouding werd volgens deskundigen 'fout op fout' gestapeld. Henriquez overleefde de aanhouding niet, hij stikte onder het geweld dat de agenten toepasten.
De beslissing die vandaag bekend wordt, betreft een 'disciplinair besluit'. Het gaat dus bijvoorbeeld om de vraag of de politie de agenten in dienst houdt. Ze zijn inmiddels bijna anderhalf jaar buiten functie. De NRC meldde vorige maand dat de hoogste politiebaas, korpschef Gerard Bouman, de agenten zou hebben beloofd dat ze sowieso niet werden ontslagen.

Strafzaak

Daarnaast loopt ook een strafzaak, die draait erom of de rechter nog een straf zou moeten opleggen. Het Openbaar Ministerie besloot eerder twee van de vijf betrokken agenten te vervolgen. 'Het was passend om Henriquez naar de grond te brengen', aldus het OM, 'maar de mate van geweld die is gebruikt, was niet geoorloofd.' Vanaf 6 april zijn vijf dagen gereserveerd bij de rechtbank voor de behandeling van de strafzaak.
Volgens het OM waren twee agenten direct betrokken bij het geweld dat Henriquez het leven kostte. De een paste de nekklem toe, de ander heeft Henriquez op de neus geslagen en pepperspray in het gezicht gewreven.