Den Haag: 'Geen aanleiding te stoppen met inzet vrijwilligers Schilderswijk'

© archief
DEN HAAG - Het stadsbestuur van Den Haag blijft samenwerken met vrijwilligers van de As-Soennah moskee die tijdens de jaarwisseling door de Schilderswijk lopen en de boel in de gaten houden. Burgemeester en wethouders zien geen aanleiding daarmee te stoppen. Berichten dat in 2014 een vermeende terrorist had meegelopen kloppen volgens het college niet.
Het betreft Otman al-Khamees, die geld zou inzamelen voor terreurorganisatie Al-Nusra. Enkele weken geleden verscheen het bericht in de media dat al-Khamees drie jaar geleden aan die Oud en Nieuwpatrouilles door de Schilderswijk zou hebben deelgenomen. De PVV vond dat Den Haag daarom helemaal met de patrouilles moest stoppen. Ook de VVD in de Tweede Kamer plaatste vraagtekens bij de mogelijke aanwezigheid van de omstreden prediker in Den Haag.
In antwoord op vragen van de PVV schrijven burgemeester en wethouders dat de man wel in Den Haag was maar zelf niet met de patrouilles heeft meegelopen. 'De heer Khamees heeft niet meegelopen en is dus niet als vrijwilliger ingezet', schrijft het college. Wel zou Al Khamees op doorreis de Haagse As Soenah moskee hebben bezocht. 'Hij heeft zich toen met de vrijwilligers laten fotograferen.' Begin 2015 trok het kabinet het visum van de omstreden Kuwaitse iman al eens in omdat hij was uitgenodigd op een liefdadigheidsbijeenkomst in Rijswijk.

'Kwalijk 'framen' van PVV'

PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands vond dat het bericht over de vermeende deelname van Al Khamees 'wederom bevestigt en hardmaakt dat samenwerken met welke salafistische moskee of organisatie dan ook op het gebied van orde en handhaving zeer ongewenst is.' Het college vindt dat beeld 'pertinent onjuist'. Volgens het college is het zelfs 'een vorm van kwalijk 'framen'.'
Framing is een Engelse term voor een overtuigingstechniek in communicatie. Door woorden zo te kiezen, wordt een aantal aspecten steeds opnieuw uitgelicht zodat een gewenst beeld wordt opgeroepen.