Geen nieuwbouw ijshal Leiden: schaatsverenigingen protesteren vanavond voor stadhuis

LEIDEN - De Leidse schaatsverenigingen zijn woedend over het besluit van de gemeente om geen nieuwe ijshal te laten bouwen. De verenigingen gaan donderdagavond protesteren bij het stadhuis, als de raad over de nieuwe plannen praat.
'Als er geen nieuwbouw komt, is het niet de vraag óf de huidige schaatshal gaat sluiten, maar wanneer', zegt Jeroen Straathof, oud-olympiër en woordvoerder voor de Leidse ijsverenigingen.
De schaatshal aan de Vondellaan in Leiden is hard aan renovatie toe, maar dat werd uitgesteld omdat er plannen waren voor nieuwbouw. Nu is er helemaal geen geld meer voor de ijshal en zonder verbouwing voldoet de ijshal binnenkort niet meer aan de veiligheids- en milieueisen.

Geen geld

Vorige week maakte het Leidse college bekend dat er niet genoeg geld is om alle plannen voor nieuwe sportcomplexen uit te voeren. Een nieuwe Vijf Meihal en een nieuw binnenbad bij De Vliet kosten te veel geld.
Kjeld Nuis leerde schaatsen op de ijsbaan in Leiden en won afgelopen week bij de Wereldbeker Schaatsen in Heerenveen nog de 1000 en 1500 meter. Hij zou het vreselijk vinden als de plannen van de gemeente doorgaan. 'Ongelofelijk, geen ijs in Leiden betekent geen dromen meer voor kinderen uit Leiden en omstreken om ooit topschaatser te kunnen worden. Het zou het keiharde einde voor de ijssport in Leiden betekenen', zegt hij.

Populair

Volgens de verenigingen schaatsen jaarlijks meer dan 100.000 mensen in de ijshal in Leiden.