Deze week in Tijd voor Nostalgie

Veronica Schip 1972
Veronica Schip 1972 © Frank van der Sluis
DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.
Maandag 19 december (afl 51)

Een Haghe film uit 1918 over de Stearine Kaarsenfabriek in Gouda met beelden van het gebouwencomplex en het productieproces. De film is door Willy Mullens gemaakt. Het is een voorbeeld van de vele bedrijfsfilms die Mullens voor zijn filmmaatschappijen produceerde.

Dinsdag 20 december (afl 52)

James Bond in Den Haag afl 5. In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse geschiedenis. Vandaag gaat het over Sybille Niemans, beter bekend als Blonde Dolly.

Woensdag 21 december (afl 53)

We beginnen met een bijzondere film van Frank van der Sluis. Hij melde zich bij ons met een film die hij zelf heeft gemaakt op het Veronica schip rond 1972. Radio Veronica was een zeezender die van 1960 toto en met1974 uitzond vanaf de Noordzee. De DJ’s zaten niet aan boord, die maakten hun programma vanaf het land en dat werd per boot aan boord gebracht. De nieuwslezers zaten wel aan boord. In deze film ziet u Arend Langenberg en Freek Simon. Hij filmde ook dat het Veronica schip strandde. Dat was op 2 april 1973. Het trok veel bekijks op het Scheveningse strand.
In 1957 werd door Polygoon- Profilti een item uitgezonden over het feit dat net voor de kerstdagen geen chocolade kerstkransjes worden gemaakt, maar iets heel anders van chocola. Iets dat u niet zou verwachten.
Tot slot een item uit 1938 over zangles aan een jongensklas die volgens de Wardmethode zingen. Deze methode leert kinderen muzieknoten lezen en terwijl zij Gregoriaanse kerkliederen zingen moeten zij hun handen en armen te bewegen.  

Donderdag 22 december (afl 54)
Elke donderdag zenden we mooie, niet eerder vertoonde films uit, van  het archief van Erfgoed Leiden.  Deze week vieren we kerst mee met de familie Ramb. De film komt uit het jaar 1965.
1979 was een jaar met een hele strenge winter. Misschien kunt u zich dat nog wel herinneren. Het Polygoonjournaal besteedde er een lang item aan. Door de hevige sneeuwval en ijzel waren de meeste wegen onbegaanbaar.
Tegenwoordig kopen we voor bijna noppes een paar plastic ballen voor in onze kerstboom, maar vroeger ging dat wel anders. Toen werden de kerstballen met de hand van glas geblazen. In dit item van Polygoon leggen ze uit hoe dat moet.

Vrijdag 23 december (afl 55)

Plekken van Herinnering met geschiedenisdeskundige Wim Willems. Deze aflevering gaat het over afscheid nemen van Den Haag met schrijfster Mensje van Keulen.
In 2001 zond TV West het programma muzikaal Zuid-Holland uit met aandacht voor koren en muziekgezelschappen in de regio. In deze aflevering gaat het over het pas gerestaureerde Maarschalkerweertorgel in de Nicolaas en Gezellekerk in Delft.