Instellingen

Koning in Haagse kerk om verjaardag naturalisatieceremonie te vieren

Tien jaar Landelijke Naturalisatiedag

DEN HAAG - Het is 10 jaar geleden dat de eerste Landelijke Naturalisatieceremonie werd gehouden. Dat werd donderdagochtend gevierd in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Koning Willem Alexander woonde daar een naturalisatieceremonie bij.

Zo’n 50 nieuwe Nederlanders werden genaturaliseerd onder toeziend oog van de Koning. Burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Rabin Baldewsingh verwelkomden de naturalisanten.

Gemeenten zijn verplicht ten minste eenmaal per jaar een naturalisatieceremonie te organiseren, in ieder geval op de landelijke naturalisatiedag, die sinds 2008 op 15 december is. De gemeente Den Haag houdt iedere twee weken zo'n naturalisatiedag.  

Kritiek inburgering

Het is opvallend dat wethouder Baldewsingh ook donderdag zijn kritiek uitte op het inburgeringproces. ´Het gaat mis met de inburgering in Nederland, zei hij in het AD. Hij wil dat de gemeenten weer verantwoordelijk worden voor de inburgering.

'Ik zie om me heen dat nieuwe Hagenaars de taal niet kennen. Dat ze geen idee hebben van hoe de samenleving in elkaar steekt, van wat onze normen en waarden zijn. Er moet ingegrepen worden', aldus Baldewsingh.