Gewelddadige overval Zoetermeer: Jeugddetentie en schadevergoeding geëist

© Pieter Kuipers, Omroep West
DEN HAAG - Het OM heeft 24 maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist tegen de oudste van drie verdachten van een gewelddadige woningoverval in Zoetermeer. Een 17-jarige jongen en de 18- en 19-jarige mannen worden naast van het overvallen van het huis ook verdacht van het vastbinden van beiden en mishandelen van één van de twee slachtoffers.
De 19-jarige hoorde naast de jeugddetentie een proeftijd van twee jaar gevangenisstraf en bijzondere voorwaarden tegen hem eisen. Die voorwaarden zijn onder meer intensieve behandeling en elektronisch toezicht. 24 maanden is de maximale straf in jeugdstrafrecht. De jongeren zoudem naast de inbraak schuldig zijn aan nog drie andere inbraken. Een laatste verdachte verscheen voor de rechter voor medeplichtigheid aan de inbraak in Zoetermeer.
De 18-jarige man kreeg naast 12 maanden jeugddetentie ook een zogeheten PIJ-maatregel opgelegd, beter bekend als jeugd-tbs. De 17-jarige jongen hoorde naast jeugd-tbs ook 15 maanden jeugddetentie tegen zich eisen. De vierde verdachte, een meisje van 17, moet als het aan het OM ligt een werkstraf van 80 uur gaan uitvoeren, met een proeftijd van 2 jaar. Van de werkstraf is 40 uur voorwaardelijk. Wat betreft het OM zullen de verdachten het slachtoffer samen een schadevergoeding van €24.741,60 euro moeten betalen.

Meisje van 7 vastgeboden

De overval waarvoor de vier verdachten berecht worden vond plaats op 25 februari 2016. Een moeder was met haar 7-jarige dochter alleen thuis toen de bel ging. De drie mannelijke verdachten drongen het huis binnen, duwden de moeder op de grond en sloten haar, onder bewaking van één van de verdachten, op in de slaapkamer. De twee anderen doorzochten het huis. Het meisje van 7 werd uiteindelijk vastgebonden. De moeder werd mishandeld tot ze bewusteloos raakte. Er werd geld, sieraden en horloges buitgemaakt.
De drie hoofdverdachten kwamen in beeld bij de politie nadat een deel van de buit van de overval online te koop werd aangeboden. Alle drie de verdachten hebben de overval bekend. Volgens het OM handelden de verdachten puur uit eigenbelang, zonder enig inzicht in de traumatische gevolgen van hun acties. De rechter doet op 29 december uitspraak.