Van Aartsen over inzet vrijwilligers Schilderswijk: 'Wij weten precies wie er meelopen'

DEN HAAG - De Haagse gemeentepolitiek wil doorgaan met het inzetten van vrijwilligers van de As-Soennah-moskee tijdens de jaarwisseling. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt burgemeester Van Aartsen die de samenwerking verdedigt. 'We moeten blij zijn met de vrijwilligers en geen spookbeelden oproepen', zei Van Aartsen donderdag.
Tijdens de jaarwisseling gaan groepen jongeren in de Den Haag de straat op om
. In de Schilderswijk werken de gemeente en de politie samen met vrijwilligers van de salafistische As-Soennah moskee. Sommige partijen is dit een doorn in het oog.
De PVV spreekt van een sharia-politie en ook de ChristenUnie-SGP is niet blij met de samenwerking. 'De overheid legitimeert op deze manier een moskee met een salafistische inslag', zei fractievoorzitter Pieter Grinswis van de ChristenUnie-SGP donderdag tijdens een spoeddebat. Ook de VVD en het CDA zijn tegen de inzet van de vrijwilligers van de As-Soennah.

Burgerplicht

Van Aartsen snapt daar niets van. 'Deze mensen doen hun burgerplicht. Daar moeten we blij mee zijn. Er worden beelden opgeroepen van ordetroepen en patrouilles. Daar klopt niets van. Het zijn gewoon burgers uit onze stad die meehelpen.'
Bovendien is er volgens Van Aartsen goed zicht op de vrijwilligers. 'Alles gebeurt onder het zicht van de politie. De stadsdelen en de politie weten precies wie er meelopen. Er zijn avonden waar met deze mensen wordt gesproken. We moeten er geen bureaucratisch systeem van maken want dan werkt het niet meer. En we moeten vooral niet de lijn kiezen waarbij we zeggen: 'Moslims, die mogen niet'.'