Politiek wil bezuiniging op De Mussen terugdraaien

© archief
DEN HAAG - De bezuinigingen op buurthuis De Mussen in de Haagse Schilderswijk en nog drie andere welzijnsorganisaties moeten worden teruggedraaid. Dat vindt een krappe meerderheid in de Haagse gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders voelt er helemaal niets voor om de instellingen toch meer geld te geven en overweegt de opdracht van de raad niet uit te voeren.
Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering. Buurthuis De Mussen sloeg een paar weken geleden alarm. De instelling zei een bezuiniging van opgeteld 31.000 euro niet te kunnen opvangen. Als gevolg daarvan zou er zelfs een jongerenwerker moeten worden ontslagen.
Een meerderheid in de raad, waaronder ook coalitiepartij de PvdA, wil daarom nu de bezuiniging ongedaan maken. Dat zou ook moeten gelden voor bijvoorbeeld Kommunika, Boerenplein, Jeugdwerk en Haagse Hopjes.

Per saldo meer geld

Wethouder Karsten Klein (CDA) ontraadde de partijen om de bezuinigingen terug te draaien. Hij wees erop dat drie jaar geleden was afgesproken dat er werd gekort op alle subsidies in de stad. Die korting is volgens hem ook nog eens kleiner dan de toename van het geld dat zij krijgen vanwege de inflatie. Dus per saldo krijgen ze volgens Klein meer geld. Alle organisaties in de stad zouden dit ook hebben kunnen opvangen behalve De Mussen.
Daarnaast kreeg het buurthuis ook nog eens meer geld dan afgelopen jaren voor bijvoorbeeld projecten in de wijk. Klein verklaarde ook dat het niet eerlijk zou zijn ten opzichte van andere instellingen om de bezuinigingen op De Mussen terug te draaien. 'Dan is het hek van de dam.' Vandaar dat hij ook niet bij voorbaat beloofde dat de motie zal worden uitgevoerd. 'We moeten ons hier nog op beraden.'

Lees ook: