Den Haag wil inwoners zorg zelf laten regelen

DEN HAAG - De alledaagse zorg wordt nu vaak geregeld door bedrijven. Dat maakt de zorg onbetaalbaar. De gemeente Den Haag denkt het ei van Columbus te hebben uitgevonden. Hulpbehoevenden en mensen die zorg verlenen vormen kleine clubjes die zelf hun zaakjes regelen. Zorgcoöperaties, dat is het helemaal.
De gemeente organiseert vrijdag een conferentie die in het teken staat van 'samen zorg regelen'. Het centrale thema op deze vierde zorginnovatieconferentie is het stimuleren van het vormen van zorgcoöperaties door alle betrokken partijen. De gemeente, met wethouder Karsten Klein (CDA) voorop, wil hen met elkaar in gesprek brengen zodat inwoners van den Haag zelf hun zorg en ondersteuning kunnen organiseren.
Tijdens de conferentie in de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag worden vrijdagmiddag ook workshops georganiseerd. Eén van de voorbeelden is de zorgcoöperatie-in-oprichting Anna's Gedoe uit de wijk Bouwlust in het Haagse stadsdeel Escamp. Die coöperatie richt zich vooral op vrouwen uit de buurt. Die vorm kan ook in de plaats komen van de huidige thuiszorg en wijkverpleging. Den Haag ziet daar wel wat in. Zorgcoöperaties zijn een vernieuwende organisatievorm die - zo leert de ervaring elders - patiënten, cliënten en zorgverleners veel bevrediging geven vanwege de grote vrijheid. Het kan de gemeenschap ook veel geld gaan schelen.