'Toekomst schaatssport Leiden hangt aan zijden draad', schaatsliefhebbers protesteren in raadszaal

De ijshal in Leiden
De ijshal in Leiden © Omroep West
LEIDEN - De Leidse raadszaal zat donderdagavond vol met schaatsliefhebbers. Ze zijn woedend over het besluit van de gemeente om geen nieuwe ijshal in Leiden te bouwen en kwamen daarom naar het stadhuis om te protesteren.
De schaatshal aan de Vondellaan in Leiden is hard aan renovatie toe, maar dat werd uitgesteld omdat er plannen waren voor nieuwbouw. Het college heeft vorige week
; het geld is nodig voor de bouw van een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal.
Wethouder Paul Dirkse benadrukte donderdagavond dat er te weinig geld is voor een nieuwe ijshal. 'Onze voorkeur gaat uit naar een zwembad voor de waterpoloërs en een sporthal voor ZZ Leiden', zei hij. 'Maar het is uiteraard aan de raad om daarmee in te stemmen of daar iets anders van te vinden.' Voor de schaatsers is de keuze voor een topsporthal voor ZZ Leiden onbegrijpelijk. Jeroen Straathof, oud-olympiër en woordvoerder voor de Leidse ijsverenigingen, noemde deze keuze 'ongelofelijk en niet fair'.

Groot aantal insprekers

Tien insprekers uit de schaatswereld hebben de gemeenteraad ervan proberen te overtuigen dat een nieuwe ijshal noodzakelijk is voor de toekomst van de schaatssport in de Leidse regio. Dat de schaatssport in Leiden aan een zijden draad hangt ziet de raad in, maar veel partijen zeggen nog geen keuze te kunnen maken.
Alleen het CDA en de VVD nemen een duidelijk standpunt in. De liberalen hebben er nooit een geheim van gemaakt geen voorstander te zijn van de ijshal. 'Gezien de keuze die nu voor ligt, steunen we het college en willen we een nieuw zwembad en sporthal en geen nieuwe ijshal', aldus VVD-raadslid Maarten Dirkse.
Het CDA kiest voor de breedtesport en dus voor de versobering van alle drie de plannen. Het CDA wil dus een ijshal.