Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: 'Het is gewoon niet zo’n sexy beroep’

WESTLAND - Met ruim 2.600 vacatures is er een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft met de vakbonden een zij-instroomtraject opgezet om nieuwe chauffeurs te werven.
‘Het tekort aan chauffeurs komt enerzijds door de vergrijzing. We hebben op dit moment een heleboel mensen die stoppen omdat ze met pensioen gaan', zegt Renée Reijers van TLN. 'En aan de andere kant zie je dat door de economische groei de transport heel erg toeneemt. En die twee bewegingen bij elkaar zorgen voor een groot tekort.'
Jaarlijks worden er zo’n 1.000 banen opgevuld door mensen die van de mbo-opleiding komen, maar doordat het tekort zo groot is heeft TLN samen met de vakbonden een speciaal zij-instroomtraject opgezet.

Baangarantie

Chauffeurs in opleiding krijgen het behalen van een rijbewijs en de bijbehorende diploma's vergoed en een baangarantie. Via dit traject hoopt TLN jaarlijks 1000 extra chauffeurs op te leiden.
Een zet in de goede richting volgens Marco Don, directeur van DON Opleidingen. Al twijfelt hij of dat genoeg is. ‘Toch blijft het op een of andere manier geen sexy beroep. We missen op dit moment vooral veel jongeren die de opleiding willen volgen’.