Wassenaarse huizenbezitters betalen meeste lokale belastingen

© ANP
WASSENAAR - Woningbezitters in Wassenaar betalen het meest aan lokale en regionale belastingen in vergelijking met de rest van Nederland. Ze betaalden dit jaar gemiddeld 1.934 euro, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Een stuk meer dan in Tilburg, waar huizenbezitters gemiddeld het minst kwijt zijn aan lokale belastingen (999 euro). Het landelijk gemiddelde lag in 2016 op 1.286 euro. In heel Zuid-Holland zijn de lasten voor woningbezitters relatief hoog. Dit komt volgens het RUG doordat veel gemeenten in deze provincie hoge gemeentelijke belastingen hebben. Daarnaast heft Zuid-Holland veel opcenten (procentsgewijze verhoging) op de motorrijtuigenbelasting.
In onderstaand kaartje kun je zien hoeveel lokale belastingen je in jouw gemeente moet betalen:
Huurders betalen gemiddeld 856 euro aan lokale belastingen. In Midden-Delfland zijn huurders het duurst uit, daar betalen ze 1.263 euro.

Meest naar gemeente

Het is voor het eerst dat in beeld wordt gebracht welke bedragen we in totaal betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Het grootste deel van de lokale belastingen gaat naar de gemeente.