Instellingen

Extra raadsvergadering in Voorschoten over financiële situatie

Gemeentehuis Voorschoten. Archieffoto
Gemeentehuis Voorschoten. Archieffoto

VOORSCHOTEN - De financiële malaise van Voorschoten is voor de gemeenteraad reden om een extra vergadering in te lassen. D66, GroenLinks, SP en PvdA in Voorschoten hebben vrijdag om het debat gevraagd, nadat donderdagavond bekend werd dat het provinciebestuur van Zuid-Holland Voorschoten onder preventief begrotingstoezicht heeft gesteld.

'Het onder preventief financieel toezicht stellen van de gemeente Voorschoten is een drastische ingreep van de provincie', schrijven de vier partijen in een gezamenlijke verklaring. 'Dit feit alleen al is reden voor snel overleg in de gemeenteraad, namelijk het op een rij zetten van hoe het zover heeft kunnen komen.'

De gemeente moet voor 31 maart een herstelplan voor de begroting inleveren bij de provincie, zodat het preventieve toezicht eventueel kan worden ingetrokken.
Dat voorstel 'moet leiden tot een structureel en reëel sluitende begroting en meerjarenraming'. Maar de vier partijen willen niet wachten tot eind maart en willen dat het gemeentebestuur nog voor het einde van dit jaar actie onderneemt.

'Verschillend geïnformeerd'

Volgens de vier politieke fracties 'bestaat de indruk dat raadsfracties verschillend zijn geïnformeerd'. Daarnaast verschenen er al eerder berichten in de media over de financiële situatie van Voorschoten, voordat de raad dit wist.

De raadsfracties willen daarom openheid van zaken: 'Het is belangrijk dat deze indruk van verschillend geïnformeerd zijn, wordt weggenomen, dan wel wordt bevestigd en verklaard.'

De antwoorden op bovenstaande vragen moeten woensdag komen uit de mond van wethouder Daan Binnendijk (CDA). Sinds een week is hij wethouder van financiën en hij wordt nu al geconfronteerd met de financiële problemen. Binnendijk volgde Eppe Beimers op, die in november vertrok om persoonlijke redenen.