Instellingen

Buurtbewoners komen in actie tegen onveilige straat Leiden

Sumatrastraat Leiden
© Archief

LEIDEN - Buurtbewoners en het Marecollege maken zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid van de Sumatrastraat in Leiden. Er gebeuren zo veel ongelukken dat een buurtbewoonster nu een actie op Facebook is begonnen. Ze wil dat de gemeente iets doet aan de gevaarlijke situaties.

De Sumatrastraat is een drukke doorgaande weg in een woonwijk, waar ook nog eens een school aan ligt. Er zijn veel zebrapaden, maar die garanderen niet per se een veilige doortocht. ‘Ik wilde laatst met mijn kinderwagen oversteken bij een zebrapad en toen wees die chauffeur naar zijn hoofd alsof ik gek was’, zegt Melissa Holverda.

Bekende sluiproute


Ze woont nu een paar jaar aan de drukke Sumatrastraat. Volgens haar begon de ellende toen de Lage Rijndijk richting centrum Leiden werd afgesloten voor verkeer. Automobilisten die vanuit Leiderdorp komen kiezen nu voor de Sumatrastaat. ‘Sindsdien is het hier hartstikke druk en rijden ze als gekken’, weet Melissa. De gemeente heeft al een paar maatregelen genomen, maar volgens de bewoners nog lang niet voldoende. En ook het Marecollege maakt zich zorgen. ‘Er zijn nu nog geen ernstige ongelukken gebeurd, maar daar kan je op wachten’, zegt een woordvoerder.

Buurtbewoonster zoekt media


Melissa Holverda is nu bezig het aantal ongelukken te inventariseren. Haar volgende stap is om via tv-programma’s de problemen in haar straat aan de kaak te stellen. ‘Na weer een ongeluk kort geleden heb ik de gemeente weer benaderd via Facebook, maar kreeg geen reactie. Dus dan moet het maar zo.’
De gemeente Leiden laat weten op de hoogte te zijn van de klachten van de bewoners. Inhoudelijk lukte het de gemeente vandaag nog niet om een reactie te geven op de verkeerssituatie.