Ophef om nieuwe Lidl in Pijnacker

PIJNACKER-NOOTDORP - In Pijnacker is er veel discussie over de komst van een nieuwe Lidl. De komst van de supermarkt zou slecht zijn voor winkeliers in het centrum. De Lidl wordt op zo'n 500 meter buiten winkelcentrum de Ackershof gebouwd.
Ondernemers vrezen voor klantenverlies door het nieuwe filiaal van de Duitse supermarktketen. 'Veel ondernemers hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Er is veel leegstand. Wij denken dat een supermarkt buiten het centrum deze negatieve spiraal verder doortrekt', aldus voorzitter van de ondernemersvereniging Teun de Vries.
'De Lidl is welkom. Maar dan wel ín het centrum, en niet daarbuiten', aldus De Vries. De winkeliers willen graag een tweede supermarkt in het centrum erbij. De Ackershof heeft al een Albert Heijn. 'Een goed winkelcentrum heeft minstens twee goede supermarkten. Dat is de Ackershof nooit gelukt.'

Vergunning

De gemeente zegt ook niet blij te zijn met de plek van de nieuwe supermarkt. Toch is er een vergunning afgegeven omdat de locatie het juiste 'bestemmingsplan detailhandel' heeft. 'Voorheen was de winkel Welkoop daar gevestigd. We konden de vergunning niet weigeren. Daar kunnen wij als gemeente niets aan doen. We hebben de Lidl gevraagd naar hun belangstelling voor een vestiging in het centrum. Maar ze hebben aangegeven gewoon gebruik te willen maken van de vergunning', aldus wethouder van Staalduine.
De vraag rijst of de gemeente het bestemmingsplan niet eerder had moeten wijzigen. 'Achteraf, met de kennis van nu, hadden we maar wat strakker geweest', aldus Van Staalduine. De wethouder doelt op de toekenning van het huidige bestemmingsplan in 2008. De gemeente had toen voor een andere bestemming kunnen kiezen, maar dan had Welkoop bepaalde artikelen niet meer mogen verkopen. 'Achteraf is het jammer dat we dat toen makkelijk hebben gedaan. Maar het was heel gebruikelijk', aldus de wethouder.

Verplaatsen

Lidl heeft, in overleg met bewoners, plannen om de winkel een stuk te verplaatsen ten opzichte van de oude bebouwing. Zodoende hebben bewoners minder last van autoverkeer. Echter is dit in strijd met provinciale regels. Mocht de provincie zeggen: 'Van ons mag het echt niet, dan gaat Lidl bouwen op de plek waar de vergunning voor is verleend', vertelt Van Staalduine. 'Dus hij komt er, voor zover ik weet, in ieder geval.'
Dit artikel is gemaakt naar aanleiding van een tip van Martijn Mastenbroek, verslaggever bij Telstar Online,  via Facebook Live. Heb jij ook een onderwerp waar Omroep West volgens jou aandacht aan moet besteden? Praat elke vrijdagochtend om 08:45 uur mee tijdens de redactievergadering live op Facebook. Meer info op www.omroepwest.nl/facebooklive.