Instellingen

Het doek valt: allerlaatste voorstelling voor toneelgroep De Appel

Theater De Appel
© ANP

DEN HAAG - Met een allerlaatste Hamlet in het eigen gebouw in Scheveningen valt zondag het doek definitief voor toneelgroep De Appel. De gemeente Den Haag besloot in november de subsidie aan het gezelschap stop te zetten. De Appel, in 1971 opgericht door onder anderen regisseur Erik Vos, is het oudste gezelschap van Nederland.

Belangrijke gastregisseurs als Hans Croiset werkten er graag. Grote namen zoals Eric Schneider, Will van Kralingen, Sacha Bulthuis en Catherine ten Bruggencate maakten deel uit van de groep, die huist in een negentiende-eeuwse paardenstal en zich altijd in de sympathie van een breed deel van de bevolking kon verheugen. Voor de laatste voorstellingenreeks vlogen de kaarten weg. Het gezelschap laste nog

van Hamlet in.

Trouwe bezoekers stonden soms met de tranen in de ogen aan de bar. Ook de website van de groep, waarop het publiek kan reageren op de voorstellingen, spreekt boekdelen. 'Ongeloof, verontwaardiging, woede voel ik telkens weer' staat er bijvoorbeeld en 'Diep triest voelden we ons bij het verlaten van het Appeltheater'. 'Tragisch dat De Appel, door politici met een konijnenhorizon, wordt vermoord', vindt weer een ander.


Marathons

De Appel viel vooral op door enorme marathons, vooral op basis van de klassieken, waarbij het publiek soms de hele dag zoet was. Met Tantalus en ook met Herakles haalde de toen vaste regisseur Aus Greidanus, die onlangs op tv schitterde als oorlogsmisdadiger Pieter Menten, de Toneelpublieksprijs binnen.

De gemeente Den Haag besloot in november om de subsidie van 2 miljoen euro aan het gezelschap stop te zetten. Hij volgt daarmee het oordeel van een adviescommissie, die concludeerde dat De Appel ondermaats presteerde. Protest van De Appel in de afgelopen weken mocht niet meer baten. De toneelgroep verzamelde 10.000 handtekeningen om de wethouder er zo van te overtuigen toch subsidie te geven.