Staande ovatie, bloemen en tranen bij laatste voorstelling De Appel

DEN HAAG - Met een uitverkochte zaal heeft Toneelgroep De Appel zondagmiddag afscheid genomen van haar publiek. Na de voorstelling Hamlet kregen de acteurs en de medewerkers niet alleen een minutenlange ovatie, maar werden ze door de bezoekers ook bedolven onder de bloemen. Achter de schermen vloeiden de tranen rijkelijk.
Met de allerlaatste Hamlet
voor Toneelgroep De Appel. De gemeente Den Haag besloot in november de subsidie aan het gezelschap stop te zetten. De Appel, in 1971 opgericht door onder anderen regisseur Erik Vos, is het oudste repetoiregezelschap van Nederland.
Voor het slotapplaus kwamen niet alleen de acteurs op het toneel, maar alle medewerkers. De toeschouwers, in de pauze door de vriendenkring van het gezelschap allemaal voorzien van een gerbera, wierpen De Appel de bloemen toe. De medewerken gooiden een aantal van de boeketten die ze hadden gekregen weer richting zaal.

Tranen

Er waren tranen, op het toneel en in het publiek. Het applaus had al wel vijf minuten geduurd, toen een paar acteurs middels gebaren maar voorstelden met zijn allen aan de drank te gaan en af gingen. Maar het publiek riep ze terug en klapte nog minuten door.