Rik Grashoff is groenste politicus van 2016

Rik Grasshoff
Rik Grasshoff
DEN HAAG - Het Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks en oud-wethouder van Delft is door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus 2016. In een nek-aan-nekrace liet hij de Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eric Smaling (SP) achter zich. Grashoff heeft als ‘groene straatvechter’ successen geboekt voor weidevogels, landschapsbescherming en verduurzaming van de landbouw.
De verkiezing werd bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Volgens het juryrapport is Grashoff een politicus die zich realiseert dat natuur in Nederland zich niet beperkt tot natuurgebieden, maar dat we ook zorgvuldig om moeten gaan met biodiversiteit op het platteland, in de stad en met alle landschappen die ons land mooi maken.
In een reactie laat Grashoff weten dat hij zich bij zijn aantreden in de Tweede Kamer had voorgenomen keihard te trekken aan het groene dossier en dat ook in een volgende kabinetsperiode weer te doen. De oud-wethouder van Delft vindt het teleurstellend dat het kabinet 1,5 miljard uitgeeft aan nieuw beleidsgeld, maar dat daarvan geen enkele euro naar natuur gaat. ‘Dan springen mij de tranen in de ogen, het is niet te begrijpen’,  aldus Grashoff in een reactie in Vroege Vogels.