Wang geschorst als voorzitter RvC ADO; aandelen naar onafhankelijke partij

DEN HAAG - De Chinese eigenaar van ADO Den Haag, Wang Hui, wordt tijdelijk geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van de club. Dat heeft de Ondernemingskamer maandagmiddag besloten. Ook worden de aandelen van United Vansen (UVS) tijdelijk overgedragen aan een onafhankelijke beheerder.
De Haagse voetbalclub had een rechtszaak aangespannen tegen grootaandeelhouder United Vansen, waar Wang Hui eigenaar van is. De twee stonden lijnrecht
. En die stelde de 'Nederlandse stroming' binnen de club voor het grootste deel in het gelijk.



Wang, zo bepaalde de kamer, wordt als voorzitter van de RvC tijdelijk vervangen door Ben Knüppe. Wang blijft wel lid van de raad, maar zijn tijdelijk opvolger als voorzitter krijgt ook nog een beslissende stem. Verder worden per direct de aandelen van Wang overgedragen aan mr. Job van der Haven. Dat is een ervaren advocaat en bestuurder.

Onderzoek

Bovendien bepaalde de Ondernemingskamer dat er een onderzoek moet komen naar wat zich bij ADO heeft afgespeeld sinds 27 januari 2015. Dat is de datum waarop de gewone aandelen aan United Vansen zijn overgedaan. Het onderzoek moet onder meer inzicht geven in de onderlinge verstandhouding en communicatie binnen de club. Verder richt het zich op het financiële beleid van ADO en moet het helderheid bieden over de vraag waarom er nooit Chinezen actief werden binnen de club.
De Ondernemingskamer vindt het nodig dat deze maatregelen worden genomen omdat er gegronde redenen zijn om eraan te twijfelen dat het juiste beleid wordt gevoerd bij de club. Zo functioneren de raad van commissarissen en de algemene vergadering van aandeelhouders niet naar behoren, vindt de Ondernemingskamer.

Meningsverschillen

Als reden daarvoor wees hij op de meningsverschillen over wie er in de RvC zitten. Ook wees hij erop dat de communicatie met Wang 'zeer moeizaam verloopt' en hij ook niet aanwezig was bij twee aandeelhoudersvergaderingen.
Door het interne 'gesteggel' konden tijdens de vergadering van 29 november 'onderwerpen die voor de continuïteit van ADO van cruciaal belang zijn’ niet worden behandeld, is het oordeel. Daardoor werden noodzakelijke beslissingen over het vaststellen van de jaarrekening, de begroting voor volgend jaar en het dreigend geldtekort niet inhoudelijke besproken. De voorzitter van de kamer: 'Een oplossing voor de acute problemen waarin ADO verkeert, is met die vergadering niet dichterbij te komen.'

Kees Jansma en Martin Toet

Wel bepaalde de Ondernemingskamer dat United Vansen niet heeft ingestemd met de benoeming van Kees Jansma en Martin Toet als commissaris van de club. En dat dit dus ook niet het geval is.
De club en de eigenaar ruziën ook nog over de betaling van 3,7 miljoen euro aan de club. Zij verschillen van mening of (een deel) van dat geld is betaald. Volgens de Ondernemingskamer is dat maar ten dele gebeurd, terwijl dat wel het wel contractueel was vastgelegd. Het conflict hierover heeft ook bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de RvC, is de conclusie. En de kamer geeft het Nederlandse smaldeel binnen de club gelijk dat er hierdoor geen vertrouwen meer was in de Chinese stroming.

Geen bewijs voor investering

Verder kond de kamer geen bewijs vinden voor een investering van in totaal 5,9 miljoen in de club, zoals de advocaat van United Vansen tijdens de zaak wel had beweerd.
De advocaat van Wang wil niet reageren op de uitspraak. Ze zegt nog niet te weten of Wang in beroep gaat.