Instellingen

Leiden stapt over op eco-glazen bij evenementen

© Robbert van Cleef

LEIDEN - Vanaf 1 april 2017, de start van het evenementenseizoen, stapt Leiden over op eco-glazen bij evenementen. Het gaat om evenementen met meer dan tweehonderd bezoekers. Stadsbrede evenementen zoals Koningsdag, de Lakenfeesten, Leiden Marathon en Leidens Ontzet zijn hiervan uitgezonderd.

Aanleiding is de oproep van verschillende Leidse evenementenorganisatoren om meer te doen aan duurzaamheid bij evenementen, specifiek het werken met eco-glazen. Deze harde plastic glazen met statiegeld worden tijdens een evenement gespoeld en opnieuw uitgegeven. Dit scheelt per eco-glas tussen de veertig en tachtig plastic bekers die anders weggegooid zouden worden.

Na een aantal succesvolle proeven stelt het college van burgemeester en wethouders het gebruik van eco-glazen met een statiegeldsysteem verplicht. Het gebruik van eco-glazen wordt dan onderdeel van de evenementenvergunning.

Aanleggen watervoorzieningen

De gemeente faciliteert de evenementenorganisaties door eenmalig te investeren in een Leidse voorraad eco-glazen en het aanleggen van (ondergrondse) watervoorzieningen op veelgebruikte locaties.

De eco-glazen worden bij de kerstmarkt al gebruikt.