Instellingen

'Voer geen vossen', adviseren instanties na toename van tamme dieren

© Gert-Jan Onderwater

REGIO - 'Voer geen vossen'. Dat adviseren, gemeente Den Haag, Dunea, het Zuid-Hollands Landschap en de politie. Er lopen steeds meer tamme vossen in de duinen van Zuid-Holland en daarom moet het voeren een halt worden toegeroepen, vindt duinwachter Eric van Gerrevink van Dunea.

Door het voeren dreigen de dieren hun natuurlijke instincten te verliezen. Van Gerrevink zoekt in de duinen bij Den Haag naar vossendrollen. 'Aan een drol kun je zien wat de vos gegeten heeft afgelopen het weekend. Of die naar de McDonald's of Febo is geweest of misschien een konijntje heeft gevangen.'

De duinwachter loopt in de buurt van Camping Ockenburg. 'Hier zit een moeder met twee jongen, die heeft zich dusdanig aangepast aan de welvaart dat ze ervoor gekozen om te bedelen. Dat doet ze op een behoorlijk opdringerige wijze en dan gaan mensen voeren omdat ze het zielig vinden.'

Bedelen

Niet verstandig, zegt Gerrevink. 'Jonge vosjes leerden vroeger jagen. Nu volgens ze ma en ze zien hoe ma aan het bedelen is. Deze jonge vosjes leren niet meer hoe ze moeten jagen, die leren hoe ze moeten bedelen en hoe ze in de stad voedsel moeten zoeken.' Hij vreest dat de jongen van deze vosjes daardoor nog tammer worden.

De verschillende instanties waarschuwen dat een beet van de vos ernstige infecties en mogelijk hondsdolheid kunnen veroorzaken.