Bewoners Leidschendam overvallen door ruim 100 meter hoge windmolen

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Bewoners uit de Zeeheldenbuurt in Leidschendam-Voorburg zijn boos over de onaangekondigde komst van een ongeveer 100 meter hoge windmolen. Het gevaarte staat op een industrieterrein in Den Haag langs de A4, de afstand van de eerste woningen is 340 meter.
De windmolen dook de afgelopen week vanuit het niets op langs de A4 bij Leidschendam. Volgens de bewoners wordt niet alleen het uitzicht verpest, maar is ook de slagschaduw van de wieken een doorn in het oog van de bewoners.
Nog voor de kerst is het de bedoeling dat de wieken ook daadwerkelijk gaan draaien. De bewoners zijn bang voor geluidsoverlast en hun nachtrust, met name de bewoners die met hun slaapkamer uitkijken op de windmolen. Daarnaast wordt gevreesd voor een daling van de waarde van het eigen huis.

Niet onverwacht, wel verrast

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft in 2015 tot aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, tevergeefs geprobeerd de komst van de windmolen tegen te houden. Dus de komst is niet helemaal onverwacht. Toch was wethouder Saskia Bruines onaangenaam verrast toen zij de windmolen vorige week zag opdoemen langs de A4. Zij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het plaatsen van de windmolen.
Maar de gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat Leidschendam-Voorburg in augustus schriftelijk op de hoogte is gesteld van de werkzaamheden van de afgelopen weken. Ook dat nog voor de kerst de windmolen door de eigenaar in gebruik wordt genomen.

Planschade

De afspraak was dat de gemeente Leidschendam-Voorburg, zoals ook gebruikelijk is, haar eigen inwoners op de hoogte zou stellen van de werkzaamheden. Waar het mis is gegaan in de communicatie, is niet duidelijk.
De bewoners hebben in ieder geval tot nu toe tevergeefs om tekst en uitleg gevraagd bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij overwegen planschade te verhalen op de gemeente Den Haag, vanwege de komst van de windmolen en het aanpassen van het bestemmingsplan.