6.000 Zwanen, eenden, kanaries en ganzen geruimd in Stolwijk

STOLWIJK - Bij de Stolwijkse dierenhandelaar Hoogendoorn is definitief vogelgriep uitgebroken. Dat bevestigde staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam donderdagochtend in de Tweede Kamer. Het gaat om type H5, maar de specifieke vorm is nog niet vastgesteld. De 6.000 vogels van de dierenhandel worden donderdagmiddag geruimd. Het gaat om zwanen, eenden, kanaries en ganzen.
Er zijn volgens een woordvoerder van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen zieke mensen bekend met dit virus. 'Voor de zekerheid dragen de mensen die de vogels straks ruimen wel beschermende pakken, maar voor anderen bestaat er geen gevaar.'
Er is in Stolwijk een noodverordening afgekondigd. De dierenhandel in Stolwijk moet volgens de woordvoerder zo'n 11 á 12 weken dicht.

Schade

Donderdagochtend werd door de NVWA getaxeerd hoe groot de schade voor het vogelbedrijf is. De komende twee á drie maanden is het bedrijf dicht. Dan wordt het bedrijf meerdere keren ontsmet om de kans op verdere besmetting zoveel mogelijk te verkleinen.

Verslaggever Anniek Enthoven tweet ter plaatse.