Jaaroverzicht Team West deel 1: cosmeticadieven en heftige overval Albert Heijn Rijswijk

Een opname van Team West.
Een opname van Team West. © Omroep West
REGIO - Ruim 100 verdachten liepen het afgelopen jaar tegen de lamp nadat ze te zien waren in het opsporingsprogramma Team West. Kijkers dachten goed mee: ongeveer 60 zaken werden mede dankzij hun hulp opgelost. In andere zaken kreeg de politie bruikbare tips die het onderzoek verder hielpen. Bewakingsbeelden werden massaal bekeken op de website en gedeeld op social media. Het leidde tot 2,4 miljoen pageviews.
In dit overzicht blikt Team West terug op de mooie resultaten van het afgelopen jaar. De politie vroeg elke dinsdagavond hulp bij het oplossen van misdrijven. Vaak ernstige zaken zoals overvallen, mishandelingen of straatroven, maar ook winkeldieven en inbrekers kwamen voorbij. Slachtoffers vertelden hun vaak aangrijpende verhalen. En, heel bijzonder, in een coldcase-onderzoek kwam na 42 jaar nieuwe informatie binnen. Vandaag de maanden januari t/m april.

Januari

Het jaar begon met beelden van de nog gezochte verdachte van de overval op Chinese supermarkt Wah Nam Hong aan de Gedempte Burgwal in Den Haag. Vlak na die overval werd een 17-jarige aangehouden, maar zijn handlanger was nog spoorloos. Het tonen van de beelden leverde de nodige tips op, waardoor een eveneens 17-jarige jongen kon worden gearresteerd. Ook hield de recherche van Zoetermeer drie mannen aan voor een woningoverval aan de Tiberstroom in de zomer van 2015. Ze hebben celstraffen van vijf tot zes jaar gekregen.
In januari was er ook aandacht voor de Westlandse bandenprikker, die toen nog steeds actief was. Begin mei werd een 19-jarige man uit ’s Gravenzande aangehouden. Tot slot goed nieuws voor vier gedupeerde bewoners van een Haagse flat: de man die daar een scooter, motor en scootmobiel vernield zou hebben én werd verdacht van een fietsdiefstal, werd na de uitzending herkend.
Meest gelezen januari: Viertal steelt voor ruim 1600 euro aan cosmetica bij Kruidvat Zoetermeer, 62.616 keer. De zaak is ondanks de duidelijke beelden nog niet opgelost.

Februari

We toonden in februari beelden van twee mannen die vergeten geld meegristen van een servicebalie van een Zoetermeerse Albert Heijn. De politie kreeg via Meld Misdaad Anoniem een aantal tips, maar de mannen zagen de beelden ook en meldden zich. De eigenaresse van een snackbar in winkelcentrum Stevensbloem in Leiden werd het slachtoffer van een overval die slechts dertig seconden duurde. Ook haar twee 14-jarige dochters moesten het helaas meemaken. De twee aangehouden verdachten bleken nauwelijks ouder: 15 en 16 jaar.
In februari maakte het coldcaseteam van de politie bekend dat er nieuwe informatie was over de 42 jaar oude moord op weduwe Daisy Gijsbers in Den Haag. Een anoniem persoon stuurde brieven en een kerstkaart naar een vrouw die destijds in Den Haag woonde. Daarin werd haar overleden man aangewezen als mogelijke dader. Na de uitzending van Team West kwamen er opnieuw brieven binnen. De zaak is daardoor in een stroomversnelling gekomen, maar is nog niet opgelost omdat de schrijver of schrijfster van de brieven zich nog niet heeft gemeld.
Meest gelezen februari: Heftige beelden van gewelddadige overval Albert Heijn Bogaardplein Rijswijk, 51.077 keer. Drie mannen bedreigden het personeel en klanten en gingen er vandoor met geld en sigaretten. Er zijn uiteindelijk vier verdachten van 16 tot 18 jaar oud aangehouden.

Maart

Na een gezellige avond in de kroeg werden in maart drie buren flink mishandeld op de Zuiderparklaan in Den Haag. Eén van de mannen brak zijn oogkas, kaak en neus. Na de mishandeling werd één verdachte meteen aangehouden, zijn handlanger was nog spoorloos. De slachtoffers vertelden in een brief over de impact: 'Als we buiten lopen voelen we ons niet meer veilig. We kijken steeds om ons heen. Vertrouwen niemand meer die te dichtbij komt.' Uiteindelijk is ook de tweede verdachte gepakt.
Een controleur van HTM in de Randstadrail in Zoetermeer werd bedreigd en op de grond gegooid door een zwartrijder. Toen hij was aangehouden, wist hij met de handboeien nog te ontsnappen. Na het tonen van de beelden in Team West is hij alsnog gepakt. Een angstaanjagende inbraak aan de Nansenlaan in Pijnacker: midden in de nacht schrok een echtpaar wakker omdat er een man in de slaapkamer stond. Later ontdekten ze een mes in hun bed. Het gezin vertelde over de grote impact op hun leven. De dader is nog niet gevonden.  
Meest gelezen maart: Moeder en 7-jarige dochter slachtoffer van drie overvallers in Zoetermeer, 62.606 keer. De moeder werd zwaar mishandeld en het jonge meisje werd zelfs vastgebonden. De drie verdachten horen deze week welke straf ze krijgen.

April

In april waren er veel opgeloste zaken: een man die een vrouw aanrandde in de Hendrik Zwaardecroonstraat in Den Haag werd herkend, woningovervallers die zelfs in het oor van hun slachtoffer beten werden aangehouden en verdachten van een schietpartij op het kinderrijke Moerbeiplein in Den Haag konden worden gearresteerd. Een man en een vrouw die waren gefilmd na een winkeldiefstal bij schoenenwinkel Van Haren meldden zich aan de balie van het politiebureau en jongens van 17 en 18 jaar werden acht maanden na de overval op Verbakel Techniek in Pijnacker gepakt.
Deze maand ook heel duidelijk beeld van een verdachte: een man die er tijdens een proefrit vandoor ging met de auto, maakte een grote fout. Hij probeerde een telefoon die in de auto lag te ontgrendelen, maar wist niet dat er daarbij automatisch een selfie werd gemaakt. Na het tonen van die foto werd de man herkend en in november is hij aangehouden.
Meest gelezen april: Duidelijke beelden van cosmeticadieven bij Kruidvat in Rijswijk, 53.529 keer. Er kwamen veel tips via Meld Misdaad Anoniem. De twee verdachten zijn aan de hand van die tips herkend.

Op naar 2017

Voor de politie is de hulp van het publiek onmisbaar. Het is goed om te zien dat er na elke uitzending tips binnenkomen. De makers zijn er trots op dat u keer op keer meedenkt en van u laat horen. We wensen u een goed en veilig 2017 en rekenen ook in het nieuwe jaar weer op uw hulp. Team West is terug op dinsdag 17 januari om 17.00 uur op TV West. Morgen blikken we terug op de maanden mei t/m augustus.