Instellingen

Jaaroverzicht Team West deel 2: babbeltrucs en een heftige inbraak

© Omroep West

REGIO - Het opsporingsprogramma Team West heeft een succesvol jaar achter de rug. Ruim 100 verdachten liepen tegen de lamp nadat ze te zien waren. Kijkers dachten goed mee: zo’n 60 zaken werden mede dankzij hun hulp opgelost. In andere zaken kreeg de politie bruikbare tips die het onderzoek verder hielpen. Bewakingsbeelden werden massaal bekeken op de website en gedeeld op social media. Het leidde tot 2,4 miljoen pageviews.

In dit overzicht blikt Team West terug op de resultaten van het afgelopen jaar. De politie vroeg elke dinsdagavond hulp bij het oplossen van misdrijven. Vaak ernstige zaken zoals overvallen, mishandelingen of straatroven, maar ook winkeldieven en inbrekers kwamen voorbij. Slachtoffers vertelden vaak aangrijpende verhalen.

Vandaag de maanden mei t/m augustus. Lees het overzicht van januari t/m april hier terug.

Mei

We toonden beeld van een wildplasser. Daar kom je normaal gesproken niet voor in Team West. Maar het wordt een ander verhaal als je de camera vernielt die je tijdens je plasje betrapt. De verdachte meldde zich vlak na de uitzending bij de politie. Een man die een telefoon wist te stelen bij de Mediamarkt deed dat ook. De beelden waren haarscherp. Niet zo gek in een winkel vol dure elektronica. Ook werden zes jonge verdachten aangehouden voor een reeks autobranden in de Haagse Molenwijk.

Een verhaal dat veel kijkers aangreep, was dat van het slachtoffer van een woninginbraak aan de Leuvensestraat in Den Haag. De vrouw lag te slapen toen ze wakker werd van een inbreker. Ze besloot achter hem aan te gaan, maar zag niet dat het keukenraam was gebroken. In volle vaart liep ze tegen de scherven aan. Ze liep ernstig hoofdletsel op. De inbreker is tot nu toe nog niet gevonden.

Meest gelezen mei: Eigenaar Bruna Rijswijk werkt gewapende overvaller zijn zaak uit, 25.833 keer. Dankzij tips werd in juli een 36-jarige man aangehouden als verdachte.

Juni

Na het overlijden van een meneer uit Zoetermeer ontdekte zijn familie dat er veel geld van zijn rekening was verdwenen. Er was zelfs met zijn pinpas afgerekend in een bruidsmodewinkel. De beelden werden zowel bij Team West als in de regio Rotterdam getoond, maar de pinner is helaas niet herkend. Leiden werd opgeschrikt door een schietpartij in de Rooseveltstraat, waarbij de 50-jarige Zeynel Er om het leven kwam. Na uitvoerig onderzoek kon de politie vier verdachten aanhouden. Een man die de portemonnee van een klant van een supermarkt had gestolen, kwam zich melden aan de balie van een politiebureau.    

In juni was er ook aandacht voor een reeks babbeltrucs in Gouda. De vaak oudere slachtoffers werden met allerlei geloofwaardige praatjes om de tuin geleid. Een van de slachtoffers vertelde hoe ze er intrapte: op een ochtend stond er een man voor haar raam die vertelde dat hij van de politie was. Er zou zijn ingebroken. Hij stapte naar binnen en wist het huis te doorzoeken. Hij nam een opvallende buit mee: sieraden en een aantal bijbels: ‘Ik hoop dat hij nog in die bijbel gaat lezen. Dat hij zijn leven gaat veranderen.’

Meest gelezen juni: Drietal steelt pinpas van 92-jarige meneer uit Zoetermeer, 21.619 keer. De drie haalden 1250 euro van de rekening van het slachtoffer. Ze waren duidelijk in beeld, maar zijn nog niet herkend.

Juli en augustus

Begin juli en eind augustus waren er nog een aantal zaken waarbij kijkers de politie verder hielpen. Zo werden twee jonge verdachten (16 en 17 jaar) van de overval op de Lidl in Noordwijkerhout aangehouden en ook de nog gezochte verdachte van een woningoverval aan de Katerstraat in Den Haag werd gepakt.

Eind augustus vertelden een aantal slachtoffers wat hen was overkomen. De manager van Domino’s Pizza aan de Oude Haagweg in Den Haag stond oog in oog met een overvaller die het nog jonge personeel bedreigde met een vuurwapen. Het verhaal van een hulpbehoevend echtpaar maakte grote indruk. De bewoners van een huis aan de Haagse Stieltjesstraat werden met veel geweld overvallen. De man zat in een rolstoel en de vrouw lag ziek op bed. Ondanks dat ze niets tegen de daders konden beginnen, werden ze allebei vastgebonden. De overvallen zijn ondanks vrij duidelijke bewakingsbeelden nog niet opgelost.  

Meest gelezen juli: Overvallers met groot geweer weggejaagd door eigenaar tabakswinkel Rijswijk, 18.778 keer. De daders zijn nog niet gepakt.
Meest gelezen augustus: Getuige maakt foto’s van verdachten mishandeling Kaapseplein Den Haag, 67.695 keer. De politie kreeg een aantal interessante tips over de mannen.

Op naar 2017

Voor de politie is de hulp van het publiek onmisbaar. Het is goed om te zien dat er na elke uitzending tips binnenkomen. De makers zijn er trots op dat u keer op keer meedenkt en van u laat horen. We wensen u een goed en veilig 2017 en rekenen ook in het nieuwe jaar weer op uw hulp. Team West is terug op dinsdag 17 januari om 17.00 uur op TV West. Morgen blikken we terug op de maanden september t/m december.