Instellingen

Jaaroverzicht Team West deel 3: Overvallen, een aanranding en een aanrijding

© Omroep West

REGIO - Tijdens de laatste dagen van 2016 blikken we terug op het succesvolle jaar van Team West. Ruim 100 verdachten liepen tegen de lamp nadat ze te zien waren in het opsporingsprogramma op TV West. Kijkers dachten goed mee: zo’n 60 zaken werden mede dankzij hun hulp opgelost. In andere zaken kreeg de politie bruikbare tips die het onderzoek verder hielpen. Bewakingsbeelden werden massaal bekeken op de website en gedeeld op social media.

De politie vroeg elke dinsdagavond hulp bij het oplossen van misdrijven. Vaak ernstige zaken zoals overvallen, mishandelingen of straatroven, maar ook winkeldieven en inbrekers kwamen voorbij. Slachtoffers vertelden hun vaak aangrijpende verhalen.

Vandaag deel 3: de maanden september t/m december. De overzichten van januari t/m april en mei t/m augustus zijn nog terug te lezen.

September

We toonden beelden van één verdachte van een mishandeling in het uitgaansleven van Noordwijk. Een 16-jarige jongen raakte daarbij gewond. De politie was op zoek naar een grotere groep en dankzij tips van kijkers kwam er uiteindelijk zicht op in totaal elf mannen, van wie er vijf zijn aangehouden en zes zijn verhoord.

Een man die in Den Haag dreigde te gaan schieten met een vuurwapen kwam zich melden, net als twee vrouwen die winkelden zonder te betalen bij het Kruidvat. Dankzij tips kon de politie de eerste verdachte van een woninginbraak aan de Oude Molstraat in Den Haag aanhouden. De daders namen een kluis vol sieraden mee. Waarde: 70.000 euro.

Overval tankstation

Ook de overval op een tankstation van Esso aan de Haagse Vreeswijkstraat werd opgelost. Op de beelden van de overval zelf werd de verdachte niet herkend. Toen de recherche de vluchtroute van de man naliep werd een camera ontdekt die hem veel beter had vastgelegd. Een week later toonden we die beelden en dat leverde meerdere tips op via Meld Misdaad Anoniem. Dat is een stichting die los staat van de politie. De persoonlijke gegevens van tipgevers worden niet genoteerd, maar informatie over de verdachte wordt wel doorgespeeld naar de politie. Een 26-jarige man is vervolgens aangehouden.

Meest gelezen september: Vrouw aangerand in Haagse tram, duidelijk beeld van de verdachte, 86.694 keer. De verdachte zag de uitzending zelf ook en meldde zich een dag later bij de politie.

Oktober

Kort na elkaar werden twee zaken uit Scheveningen opgelost. Een 50-jarige vrouw brak haar been nadat een man op een scooter met volle vaart op haar was ingereden. Ze had hem even daarvoor aangesproken op zijn rijgedrag. De man was gefilmd terwijl hij door de Keizerstraat reed en werd aan de hand van de beelden herkend. Ook een gewelddadige overval op een taxichauffeur in de Pluvierstraat leidde tot twee aanhoudingen. Omroep West was erbij toen de voordeur van één van de verdachten eruit werd geramd door het arrestatieteam.

Opnieuw meldde een verdachte zich bij de politie: een man die een telefoon doorverkocht. Die was buitgemaakt bij een overval op een taxichauffeur. Later werden nog twee verdachten aangehouden in het onderzoek, dat zich bovendien ook richtte op een overval op een maaltijdbezorger. Tot slot werd een eerste verdachte van een woningoverval aan de Meerburgerkade in Leiden aangehouden. De daders eisten de kluis van de bewoner, maar die was een maand eerder al gestolen tijdens een inbraak.

Meest gelezen oktober: 81-jarige vrouw raakt veel geld kwijt na pinpasdiefstal in Delft, 37.229 keer. Kijk nog eens goed naar de beelden, want deze mensen lopen nog vrij rond.  

November

Voor de tweede keer toonden we duidelijke beelden van een aanranding in een Haagse tram. Een vrouw werd tijdens de rit betast door een man die achter haar zat. Hij stapte na de uitzending zelf naar de politie. Voor een straatroof in Voorschoten werd een 15-jarige jongen aangehouden. Hij zou een vrouw hebben beroofd van haar handtas. En dankzij tips van kijkers kwam de politie een 18-jarige man uit Leiden op het spoor. Hij wordt verdacht van de overval op een snackbar aan het Vijf Meiplein, waarbij het personeel werd bedreigd met een hamer.

Een verhaal dat veel werd gelezen op de site was dat van het slachtoffer van een aanrijding. De man fietste samen met zijn partner door de Wagenstraat in Den Haag toen hij van zijn fiets werd gereden door een auto. De bestuurder reed door. Het slachtoffer liep oogletsel op en blijft mogelijk blind aan één oog. We toonden beelden van de auto en dat leverde de nodige tips op, maar het is nog niet bekend wie er in reed.

Meest gelezen november: Vrouw aangerand en in gezicht geslagen bij station Den Haag Hollands Spoor, 62.436 keer. De politie kreeg een aantal tips over de man, maar hij is nog niet gevonden.

December

Het Openbaar Ministerie loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van Robertico Inesia. De 35-jarige man wordt verdacht van het lossen van de fatale schoten tijdens een schietpartij in een café in de Herenstraat in Den Haag in juli 2015. Een 31-jarige man kwam daarbij om het leven en Inesia was sindsdien spoorloos. De oproep leverde nieuwe tips op over zijn mogelijk verblijfplaats, waarmee de recherche aan de slag is. In de uitzending van 13 december toonden we beelden van een mishandeling aan de Erasmusweg in Den Haag. Het slachtoffer brak daarbij zijn neus. De verdachte meldde zich bij de politie.

De recherche in Boskoop kan goed verder met het onderzoek naar de overval op het Merkur Casino in april. We toonden beelden van de overvallers en daarbij waren ook hun stemmen te horen. Een zaak die veel indruk maakte op zowel de makers als de kijkers van Team West was het verhaal van een 92-jarige mevrouw. Ze werd overvallen in haar woning aan de Haagse Escamplaan en vertelde over de impact. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.  

Meest gelezen december: Vrouwen stelen pinpas en plunderen rekening van 95-jarige vrouw, 68.335 keer. Hele duidelijke beelden uit de laatste uitzending van het jaar. Wie herkent deze vrouwen?

Op naar 2017

Voor de politie is de hulp van het publiek onmisbaar. Het is goed om te zien dat er na elke uitzending tips binnenkomen. De makers zijn er trots op dat u keer op keer meedenkt en van u laat horen. We wensen u een goed en veilig 2017 en rekenen ook in het nieuwe jaar weer op uw hulp. Team West is terug op dinsdag 17 januari om 17.00 uur op TV West.