'Heropen onderzoek naar dood Niels van der Ploeg uit Noordwijk'

© LinkedIn-pagina Niels van der Ploeg via advocaat nabestaanden
NOORDWIJK - Nabestaanden van de omgekomen schipper Niels van der Ploeg (23) uit Noordwijk vragen heropening van het onderzoek naar zijn dood en die van Kasper van Zaane uit Zaandam (24). Zij verongelukten 19 september vorig jaar na een avondje stappen in St. Tropez. Het door de Franse justitie afgesloten onderzoek laat tal van vragen open over de toedracht van het ongeluk, stelt advocaat Sébas Diekstra op basis van het dossier.
Van der Ploeg en Van Zaane waren als werknemers in dienst van het bedrijf Wajer uit Heeg, dat luxe motorjachten bouwt en onder andere koning Willem-Alexander als klant heeft.
Zij voeren 19 september samen met een derde opvarende met hun rubberboot tegen de ankerketting van een afgemeerd schip in de haven van de Franse badplaats Port Grimaud. Ze sloegen overboord en kwamen om het leven door ernstig inwendig letsel. De Franse justitie meent dat Van Zaane die nacht aan het roer stond, aangezien hij het dodemanskoord om zijn pols had.

Leerling-schipper

Diekstra vindt dat die conclusie te snel is getrokken. De derde opvarende, een 21-jarige leerling-schipper uit Krabbendijke, weigerde een bloedproef. Hij had net als de twee schippers een deel van een gezamenlijk bestelde fles wodka op. De man wist zich kort voor de botsing te redden door plat op bodem van de boot te duiken. Bovendien had hij verwondingen aan zijn handen, wat eventueel erop zou kunnen duiden dat hij het stuur vasthield en zich daardoor op het laatste moment in veiligheid heeft kunnen brengen.
Volgens de leerling-schipper uit Krabbendijke zou het ongeluk zijn veroorzaakt doordat Van Zaane bij de haveningang plotseling 'een dot gas' zou hebben gegeven. Diekstra stelt hier vraagtekens bij omdat de twee slachtoffers goed bekend waren in Port Grimaud. Dit geldt echter niet voor de leerling-schipper, die was gestationeerd in Cannes. Diekstra heeft inmiddels een onderzoeksteam geformeerd.