Instellingen

Wat te doen met de kerstboom? Breng hem naar het asiel of maak sparrenbier

© ANP

REGIO - De kerstboom: begin december jaagt iedereen op het mooiste exemplaar, maar na een paar weken in huis vallen de naalden uit, zijn de kransjes op en trekt de kat de ballen van de takken. Dus wat doe je na de kerstdagen met de boom? Om het treurige aanblik van gedumpte dennenbomen bij de vuilcontainers te voorkomen, zet Omroep West een aantal tips op een rijtje.

  • Dorre kerstbomen midden op straat: dat willen de meeste gemeentes liever niet. De bomen blokkeren de doorgang en zijn bovendien brandgevaarlijk. Daarom doen gemeentes er alles aan om kerstbomen in te zamelen. Zo hebben onder andere Gouda, Den Haag, Delft, Alphen aan den Rijn, Boskoop en het Westland speciale inleverdagen. In de meeste plaatsen krijg je een kleine vergoeding. In Leiden pakken ze het dit jaar grondiger aan. Omdat er vorig jaar maar 4000 van de 16.000 verkochte kerstbomen werden ingeleverd, komt de gemeente dit keer langs de deuren.  


  • Heeft u een kerstboom met kluit? Geef hem dan een tweede leven in het kerstbomenasiel van Vrij Groen in Leiden. Tegen een kleine vergoeding wordt 'ie hier het hele jaar goed verzorgd, zodat je hem met Kerstmis 2017 weer in huis kunt halen. Vanaf 4 januari kunnen de bomen ingeleverd worden aan de Kunstweide Ommenabij.


  • Traditioneel werden kerstbomen in veel gemeentes op grote stapels in brand gestoken. Maar vanwege de luchtvervuiling kiezen gemeentes steeds minder voor deze optie. Nu kun je je kerstboom inleveren bij het milieupark, waar ze verwerkt worden tot biomassa voor stroom- en warmteopwekking. Minder spectaculair, maar beter voor het milieu. Voor wie nog even wil zwelgen in nostalgie, bekijk hier hoe de Haagse kerstbomen in 1966 in de fik vlogen (vanaf 1:05)


  • Maar waarom zou je de dennenboom weggooien als je hem ook kunt recyclen? Eenmaal in stukjes gezaagd dient de kerstboom perfect als brandhout. Van de dennennaalden -nee, niet die van de grond- kun je heerlijk geurende badolie maken. Geef je de boom liever terug aan de natuur? Hang hem dan vol met pindakettingen en zaadbollen en zet hem op een beschutte plek voor de vogels in de tuin.


  • En heb je er ooit gedacht dat je kerstboom lekker zou kunnen smaken? Van de takjes van de spar kun je een smakelijk biertje maken. Zie hier hoe je het zelf kunt brouwen. Of koop het kerstbomenbiertje gewoon in Leiden, waar in een huisbrouwerij het heuse Pine Tops Boogie Ale wordt gemaakt.  


Vind je het allemaal te veel gedoe? Dan deze laatste tip: koop volgend jaar een onderhoudsvrije kunstboom.