Instellingen

Knallend het jaar uit: vuurwerkverkoop gaat van start

© Richard Mulder

DEN HAAG - De jaarwisseling komt steeds dichterbij. Vanaf donderdag tot en met zaterdag 31 december kunnen we weer drie dagen lang rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk kopen.

De verwachting is dat dit jaar meer geld wordt uitgegeven aan oudjaarknallers dan in 2015. Vorig jaar werd voor 65 miljoen aan vuurwerk besteed.

Afhankelijk van het soort vuurwerk, moeten klanten minimaal twaalf jaar oud zijn om het te kopen. Vuurwerk mag alleen de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben. De winkels mogen maximaal 25 kilo vuurwerk per klant verkopen.


In Alphen aan den Rijn bij Kabalt Vuurwerk waren ze dondedag al vroeg van de partij. Al voor 07.00 uur hadden de eerste mensen hun pakketje vuurwerk opgehaald. 'Mensen komen snel even voor hun werk,' aldus Duncan Kabalt.  

Regels

Afsteken is alleen toegestaan van zaterdag 31 december 18.00 uur tot zondag 1 januari 02.00 uur. Mensen die zich niet aan die regels houden, kunnen een boete krijgen. Datzelfde geldt voor mensen die vuurwerk afsteken in zones waarvan gemeentes hebben bepaald dat daar niet mag worden geknald.