Mogelijke uitbraak vogelgriep wilde vogels in Hoogmade

De dierenambulance haalt de dode zwanen in Hoogmade weg
In een polder bij Hoogamde zijn mogelijk vogels met vogelgriep gevonden. © Mariët Overdiep
HOOGMADE - In Hoogmade is mogelijk vogelgriep uitgebroken. In en bij een weiland in het dorp werden de afgelopen dagen volgens de dierenambulance zo'n vijf dode zwanen gevonden. 'Wij zijn erg alert want het zijn veel zwanen in korte tijd', laat een woordvoerder van de dierenambulance weten.
De dierenambulance zegt dat de vogels inmiddels zijn opgeruimd en dat de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) is ingelicht. De NVWA beslist of er onderzoek wordt gedaan. Soms gebeurt dat niet als er weinig vogels worden gevonden. De woordvoerder van de dierenambulance verwacht maandag antwoord. Tot die tijd worden de vogels gekoeld bewaard bij de dierenambulance.
De gemeente laat weten niet op de hoogte te zijn van de mogelijke besmetting. Als er wel vogelgriep wordt vastgesteld, wordt de gemeente daarover ingelicht.

Uitbreiding

In het gebied waar de dode zwanen werden gevonden wonen een paar boeren. De dierenambulance heeft ze ingelicht en aangeraden om voorlopig even niet het weiland in te lopen om eventuele uitbreiding van besmetting te voorkomen.
Een paar dagen geleden werd bekend dat de vogelgriep die eerder bij de Stolwijkse dierenhandelaar Hoogendoorn werd ontdekt, de zeer besmettelijke variant H5N8 is. De dieren zijn geruimd. Bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude werd ook vogelgriep vastgesteld.