Vuurwerkslachtoffer moet oog missen, tientallen gewonden

Het LUMC in Leiden.
Het LUMC in Leiden. © LUMC
REGIO - Tijdens de jaarwisseling in de regio is een persoon zo zwaar gewond geraakt door vuurwerk, dat hij een oog moet missen. Dat meldt het LUMC in Leiden. Het HagaZiekenhuis in Den Haag moest extra artsen oproepen, zo druk was het. Tussen 23.00 uur gisteravond en 8.00 uur vanmorgen kwamen ruim zestig patiënten, waaronder dertien kinderen, binnen. Daarvan waren ruim twintig vuurwerkslachtoffers.
De ziekenhuizen hebben tot nu enkele tientallen mensen moeten behandelen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. Een aantal malen ging het om schade aan ogen. Ook moesten mensen worden geholpen omdat ze 'overig letsel' hadden, of te veel hadden gedronken.
Toch is de jaarwisseling volgens het LUMC in Leiden relatief rustig verlopen, in vergelijking met andere jaren. 'Het is altijd drukker dan op een gewone dag, maar we spreken niet van topdrukte,' aldus woordvoerder Sonja Groen.

Brandblusser

Bij het LUMC kwamen tussen vrijdagavond 30 december en Nieuwjaarsdag 116 mensen binnen op de Eerste Hulp. Negen van hen waren vuurwerkslachtoffers, zes hadden te veel gedronken en één van hen liep oogletsel op, omdat hij met een brandblusser in zijn gezicht was gespoten. Een van die vuurwerkslachtoffers moet voortaan een oog missen.
Volgens Groen was het verder 'gemoedelijk' op de Leidse EHBO. Er is één keer verbaal geweld gebruikt tegen een ziekenhuismedewerker, maar daarvan is geen aangifte gedaan.

'Gewoon rustig'

Ook andere ziekenhuizen spreken niet van topdrukte. Een woordvoerder van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC): 'In het Westeinde en het Bronovo is het iets drukker, maar in Antoniushove was het gewoon rustig.'
Bij de drie ziekenhuizen die onder HMC vallen, werden in totaal werden 24 vuurwerkslachtoffers binnen gebracht. Vier van hen hadden oogletsel, de overige 20 liepen 'overig letsel' op. Zes patiënten op de eerste hulp hadden te veel gedronken.

HagaZiekenhuis: Verdubbeling

De Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis aan de Leyweg zegt juist wel een zeer drukke jaarwisseling achter de rug te hebben. Er was sprake van een verdubbeling van het aantal patiënten ten opzichte van vorig jaar. Tussen 23.00 uur gisteravond en 8.00 uur vanmorgen kwamen ruim zestig patiënten, waaronder dertien kinderen, binnen. Daarvan waren ruim twintig vuurwerkslachtoffers.
'Bij de slachtoffers ging het voornamelijk om patiënten met oogletsel en brandwonden door vuurwerk,' aldus Artze Prins, sectormanager van de acute zorg. 'En er was sprake van glas- en steekverwondingen en alcoholmisbruik. Naast deze patiënten kwamen er ook patiënten met andere acute aandoeningen. Daardoor komt het aantal in een periode van negen uur uit op 60.'

Extra artsen opgeroepen

De verpleegkundigen en artsen hadden hun handen vol. Om de drukte aan te kunnen zijn er, bovenop het extra personeel dat tijdens de jaarwisseling altijd wordt ingezet, extra artsen van thuis opgeroepen: een kinderarts, SEH-arts, anesthesist en chirurg. Ook medewerkers van het Juliana Kinderziekenhuis hielpen mee op de Kinder-spoedeisende hulp.
'De opvang is goed verlopen,'  aldus Artze Prins. 'Het aantal patiënten is dan wel hoger, maar de verwondingen zijn gelukkig minder ernstig dan voorgaande jaren. Toen moest in Den Haag een patiënt een oog missen en raakte een kind een aantal vingers kwijt door achtergebleven vuurwerk op straat.'

Geen agressieve dronk

Artze noemt het opvallen dat het merendeel van de patiënten met oogletsel omstander was en niet zelf vuurwerk afstak. Gelukkig hadden de patiënten met een aantal glaasjes te veel op geen agressieve dronk. Ik ben heel trots op alle verpleegkundigen, artsen en overige medewerkers van die hard hebben gewerkt. Zij verdienen een dikke pluim.'
Het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp beleefden een relatief rustige jaarwisseling. De Spoedeisende Hulp van het LangeLand kreeg vier vuurwerkslachtoffers binnen. Zes patiënten werden in het Alrijne Ziekenhuis behandeld voor vuurwerkverwondingen. In totaal hadden 20 patiënten medische zorg nodig tijdens de nieuwjaarsnacht in Leiderdorp.

Alcoholvergiftiging

Ook de woordvoerder van het Reinier de Graaf in Delft spreekt van een relatief rustige nacht. Elf patiënten werden behandeld in het ziekenhuis. Drie daarvan hadden vuurwerkletsel, bij de acht andere was sprake van alcoholvergiftiging. Geen van de veeldrinkers was minderjarig. De zegsvrouw prijst het gedrag van de patiënten tijdens de nieuwjaarsnacht. 'Er is geen geweld gebruikt tegen de hulpverleners, iedereen kon gewoon zijn werk doen.'