Barney verliest halve finale WK darts van landgenoot Michael van Gerwen

Raymond van Barneveld baalt.
Raymond van Barneveld baalt. © Lawrence Lustg/PDC
DEN HAAG - Hagenaar Raymond van Barneveld is er op Nieuwjaarsdag niet in geslaagd om een plek in de finale van het WK darts te bereiken. Hij verloor in de halve finale van zijn landgenoot Michael van Gerwen. De 27-jarige Brabander versloeg de vijfvoudig wereldkampioen in de halve finale in Londen met 6-2 (0-3 3-2 3-1 1-3 3-1 3-1 3-1 3-1).
De twee Nederlandse dartsgrootheden stuwden elkaar zondagavond op naar een ongekend hoog niveau. Ze gooiden samen 29 keer de maximale score van 180 punten. Van Barneveld maakte vooral in de eerste sets grote indruk, met hoge finishes van onder meer 107, 131 en 160. De 49-jarige Hagenaar, die de laatste vier had bereikt met overwinningen op de Engelse topdarters Adrian Lewis en Phil Taylor, gooide aanvankelijk al zijn dubbels raak.
Van Barneveld kon echter niet op tegen Van Gerwen, die een duizelingwekkend gemiddelde haalde van ruim 114 punten per beurt. De nummer één van de wereld besliste de partij door twee pijlen in de dubbel 18 te gooien. Van Gerwen nam tevens een beetje revanche voor zijn nederlaag vorig jaar in de derde ronde van het WK tegen 'Barney'.

Gary Anderson

Van Gerwen maakt maandag met titelverdediger Gary Anderson uit wie de wereldkampioen van 2017 wordt. De Schot bereikte zondag voor de derde keer op rij de finale van het WK door landgenoot Peter Wright te verslaan (6-3).