Meerderheid raad Zoetermeer positief over Holland Outlet Mall

De Holland Outlet Mall. (Impressie: Provast)
De Holland Outlet Mall.
ZOETERMEER - Een meerderheid van de Zoetermeerse gemeenteraad is positief over de komst van de Holland Outlet Mall (HOM). De meeste partijen verbinden wel een hoop voorwaarden aan hun steun. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering over het outletcentrum.
of door wordt gegaan met de ontwikkeling van de HOM. De vergadering maandag was drukbezocht. De dertig insprekers kregen één minuut spreektijd per persoon.
De HOM moet in de plaats komen van het huidige Woonhart (23.000 vierkante meter) en wordt in eerste instantie 18.000 vierkante meter groot. Op termijn - 10 tot 15 jaar - moet het uitgroeien tot een winkelcentrum van 31.000 vierkante meter. De HOM kost zo'n 150 miljoen euro en moet jaarlijks zeker 6,5 miljoen bezoekers trekken.

Veel weerstand

Er is veel weerstand tegen de komst van het outletcentrum. Omwonenden vrezen verkeersinfarcten, parkeerproblemen en een verslechterde luchtkwaliteit. Ondernemers, zowel in Zoetermeer als in de regio, zijn bang voor omzetverlies. Zij vinden dat de gemeente beter in de bestaande winkelcentra kan investeren.    
Het college is voorstander van de ontwikkeling van het outletcentrum. Het stadsbestuur ziet de HOM onder meer als een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid in de stad. '700 tot 850 mensen kunnen in onze stad een baan krijgen', zegt wethouder Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) van economische zaken.

Aanvullende eisen

Coalitiepartijen Lijst Hilbrand Nawijn, D66, VVD en PvdA staan positief tegenover de komst van het outletcentrum, maar hebben wel nog wel veel aanvullende eisen. Zo moet er meer duidelijkheid komen over hoe het vele extra verkeer in goede banen wordt geleid.
Wethouder Marc Rosier (VVD) van stedelijke ontwikkeling wil nog dit jaar met voorstellen komen om de verkeersproblemen in de wijken rond het Woonhart aan te pakken, zei hij maandagavond. Ook moet de HOM volgens de partijen een goede verbinding krijgen met het Stadshart, zodat de winkeliers daar kunnen meeprofiteren van de bezoekers van het outletcentrum.

Paard van Troje

Hilbrand Nawijn vindt dat we 'de vruchten moeten plukken van de HOM, het is een unieke kans voor Zoetermeer.' Willem Bos (D66) is het met hem eens, maar ziet ook bedreigingen. 'De HOM kan de prins op het paard zijn, maar ook het paard van Troje. Wij zetten onze stadspoorten niet zomaar open.'
Hij presenteerde een reeks voorwaarden waar het college aan moet voldoen. Volgens meerdere oppositiepartijen kan nooit aan al die voorwaarden worden voldaan. Ze wilden van Bos weten of hij dan tegen het outletcentrum gaat stemmen, maar daar ging de D66-fractievoorzitter niet op in.

Oppositie

Meerdere oppositiepartijen in de gemeenteraad - de SP, GroenLinks en het CDA - zijn tegen de komst van de HOM. Andere partijen, zoals Zó! Zoetermeer en ChristenUnie/SGP, twijfelen nog. Zij vinden dat er nog te veel onduidelijkheid over het outletcentrum is om een besluit te nemen.  
Uiteindelijk zal ook de provincie Zuid-Holland moet nog een oordeel moeten vellen over de HOM.