Hardlopers gezocht voor uniek kunstwerk in Museum Voorlinden in Wassenaar

© Museum Voorlinden
WASSENAAR - Hardlopers opgelet; Museum Voorlinden in Wassenaar zoekt geoefende sprinters om te figureren in een unieke tentoonstelling. Het is de bedoeling dat de renners zestig meter op maximale snelheid door het museum racen, langs de gebruikelijke kunstobjecten. Voor het eerst is deze conceptuele kunst van de Britse kunstenaar Martin Creed in Nederland te zien.
De performance ‘Work No. 850’ is te zien in de tentoonstelling Martin Creed SAY CHEESE!

Het ziet er als toeschouwer zo uit: je staat dromerig naar een kunstwerk te staren, en dan ineens komt er een bak energie voorbij gesprint.
In Tate Britain in Londen was het al een groot succes. ´Het is een heel andere benadering van kunst. De kunstenaar heeft ons de opdracht gegeven om atleten te zoeken die de performance volgens zijn regels kunnen opvoeren´, laat het museum weten.

'Gewone mensen' tot kunst verheven

Na een oproep op Facebook stromen de reacties binnen. Het museum zoekt de beste lopers, want de performance vraagt meer dan huis-tuin-en-keuken-joggers. Het gaat om uithoudingsvermogen. Het mooiste zou zijn als de sprinters uit omgeving Wassenaar / Den Haag komen en de aankomende weken beschikbaar zijn. Er staat een kleine vergoeding tegenover.
Museum Voorlinden opende haar deuren in september vorig jaar. Martin Creed SAY CHEESE! is de eerste tentoonstelling waarin mensen uit de omgeving zelf tot kunst worden verheven. Maar er is meer te zien dan hardlopers. Er zijn ook objecten van Creed tentoongesteld, zoals stapels stoelen en een rij cactussen. De tentoonstelling opent 21 januari.