Dit was Chuck Deely: een Haagse historie van een bijzonder mens

DEN HAAG - De markante straatmuzikant Chuck Deely overleed maandagavond in Den Haag. Bijna iedereen lijkt van hem te houden: de initiatieven om zijn nagedachtenis te eren schieten uit de grond. Maar wie was Chuck, en wat maakte hij in de decennia dat hij Den Haag opluisterde allemaal mee? We halen een aantal bijzondere herinneringen op.
2003:
Alexander Gorsen volgt de Haagse straatmuzikant op zijn dagelijkse gang door de stad in de documentaire 'Chuck Deely in City Life'.

2005: Omroep West-presentator Johan Overdevest volgt Chuck een dagje in de serie 'Zomaar een dag'.
2008: Op 28 maart krijgt hij een bekeuring voor spelen zonder vergunning. Die wordt op 29 maart weer ingetrokken, omdat de politie in Den Haag vindt dat ‘Chuck een speciale waarde heeft voor de stad.’
Foto: ANP
2009: Chuck Deely wordt het gezicht van Haagse Popweek 2009. Ook wint hij de Haagse Popprijs voor zijn oeuvre, die hij uitgereikt krijgt door Jakhals Frank in De Wereld Draait Door.
Foto: Haags Popcentrum


Foto: 3voor12
2011:
West-verslaggever Arbel Eshet maakt in het tv-programma 'Het Andere Oog' een reportage over 'De Hema Zanger', oftewel Chuck Deely.

2012: Het Residentieorkest zamelt 1400 euro in voor Chuck, omdat hij door de crisis minder inkomsten heeft en zijn huur niet meer kan betalen.
2013: Op 14 mei berichten we dat het bedel- en straatmuziekverbod niet van toepassing is op Chuck en dat hij een ‘vergunning voor het leven’ heeft. Dat komt omdat burgemeester Van Aartsen Deely in 2008 op basis van een nu niet meer bestaand APV-artikel persoonlijk een permanente ontheffing heeft gegeven.
Foto: ANP


2014:
Chuck Deely krijgt een makeover van Omroep Max. Hij trad op 17 december op tijdens het
in de Grote Kerk in Den Haag.
2016: Hagenaar Alexander Spoor start een inzamelingsactie voor Chuck, omdat hij last had van griep en dus geen muziek kon maken. Dat betekende dat hij geen inkomsten had rondom kerst.