Instellingen

Geen treinen tussen Leiden en Amsterdam: 'Stel uw reis uit'

Archieffoto Omroep West

LEIDEN - Tussen Leiden en Amsterdam rijden sinds de nacht van maandag op dinsdag geen treinen. Reden is de stroomstoring van vannacht bij Amsterdam. Vanwege die stroomstoring zijn de IT-systemen ontregeld die het treinverkeer en de personeelsinzet aansturen.

Het is niet bekend hoe lang de problemen aanhouden. 'Stel uw reis naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol uit', adviseert de NS.

De storing ontstond in het centrum van Amsterdam en delen van West en Noord. Daarnaast werden ook de oostelijke delen van Zaandam en Landsmeer door de storing getroffen. Netwerkbedrijf Liander schakelde de stroom dinsdagochtend stap voor stap weer in. Om 9.00 uur was de storing verholpen. Over de oorzaak van de storing kan het bedrijf nog niets zeggen.

'Puinhoop'

Het treinverkeer is ondanks het oplossen van de stroomstoring nog niet op gang gekomen. 'Het is hier een puinhoop', zag verslaggever Mariët Overdiep toen ze dinsdagochtend rondliep op station Leiden. 'Treinen vertrekken niet en komen niet aan, machinisten zijn niet op hun plek en mensen wordt aangeraden naar huis te gaan.'

Gestrande reizigers wordt wel koffie en koekjes aangeboden. 'Over het algemeen zijn de mensen toch goed gemutst', valt Overdiep op. 'Behalve de mensen die hun vlucht op Schiphol misten. Die balen wel.'

'Treinen niet op goede plek'

Volgens de NS moeten treinreizigers 'de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam'. Rond 10.15 uur reden er wel mondjesmaat treinen rond Amsterdam Centraal. 'Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen', laat een woordvoerder van het spoorbedrijf weten.

Reizigers wordt afgeraden gebruik te maken van de NS-reisplanner. 'Die geeft door problemen met de systemen niet altijd de juiste reisadviezen', laat de NS weten.

Tram

Ook tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal rijden dinsdagmiddag geen treinen. Dit komt door een eerdere verstoring. Wie tussen Den Haag Centraal en Den Haag Holland Spoor moet reizen, wordt geadviseerd de tram te nemen. Ditzelfde advies krijgen mensen die tussen Laan v NOI en Mariahoeve reizen.