'Tulpenproductie naar twee miljard stuks'

HILLEGOM - De tulpenproductie overschrijdt dit jaar naar verwachting voor het eerst de grens van twee miljard tulpen. Dat voorziet de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).
Volgens de brancheorganisatie zit de vraag naar de bekende bloem vooral in het buitenland stevig in de lift. Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen. Zo'n tien jaar geleden ging het nog om circa een miljard stuks.
Negen op de tien tulpen zijn bestemd voor de export. De belangrijkste afzetmarkt is Duitsland. Daar gaan waarschijnlijk zo'n miljard tulpen naartoe. De totale omzet van de tulpenproductie bedraagt ongeveer driehonderd miljoen euro.

Rusland

Ook in Rusland is de tulp volgens André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, nog steeds populair. Russen bezuinigen door de penibele economische situatie in het land stevig op bloemen, maar de relatief goedkope tulp is er juist extra gewild, aldus de branchevoorman.
Hoogendijk vreest wel dat de uitvoer naar Groot-Brittannië dit jaar onder druk komt te staan. Door een flinke waardedaling van het Britse pond zijn de Nederlandse bloemen opeens fors duurder geworden voor de Britse consument.

Oogst

De KAVB baseert zijn prognose op de oogst van bollentelers. Die viel vorig jaar goed uit, waardoor er meer tulpenbollen in de koelcel zijn gelegd. Deze worden in de periode december tot aan Moederdag verwerkt tot snijbloemen.