Instellingen

Statushouders komen naar Pijnacker-Nootdorp, akkoord bereikt

Archief
Archief © ANP

PIJNACKER-NOOTDORP - De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van 't Hofland over de huisvesting van statushouders en starters. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

In het pand aan de Oranjelaan mogen de komende tien jaar ongeveer 70 mensen wonen. Hiervan moet tenminste 50 procent beschikbaar zijn voor starters en maximaal 50 procent voor statushouders, meldt de gemeente.

'Het is een bewuste keuze om statushouders te combineren met autochtonen. In andere steden zijn daar goede ervaringen mee', vertelt een gemeentewoordvoerder. ‘Bovendien dringen we hiermee de wachtlijsten voor woningen ietwat terug.'

Vraag naar woningen

De vraag naar sociale huurwoningen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is enorm. Daarnaast moet de gemeente ook statushouders huisvesten. Vanaf 2018 komen er nieuwe woningen beschikbaar, maar deze moeten nog worden gebouwd. Daarom neemt de gemeente een aantal maatregelen om het aantal sociale huurwoningen snel uit te breiden.

Een van de maatregelen is het gereedmaken van het leegstaande pand 't Hofland. De gemeenteraad stemde vorig jaar al in met het plan om hier starters en statushouders te huisvesten. Het was alleen wachten op een akkoord tussen de gemeente en eigenaar van het pand, ouderenzorginstelling Pieter van Foreest. Dat werd dinsdag bereikt. Er wordt twee miljoen euro voor het project vrijgemaakt. De gemeente organiseert in februari vier informatiebijeenkomsten om bewoners te informeren over de plannen.