20-jarige man uit Gouda aangehouden na poging doodslag

© John van der Tol
GOUDA - Een 20-jarige man uit Gouda is zaterdagmorgen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en diverse verkeersovertredingen. De verdachte komt voor op de Goudse Top60 lijst, een lijst met vaak jonge Goudse criminelen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken en andere misdrijven. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
De politie kreeg zaterdag de melding van een voetganger die omstreeks 10.30 uur op het zebrapad op de Fluwelensingel in Gouda moest wegspringen voor een auto die door het rood had gereden. De 45-jarige Gouwenaar zag de auto met hoge snelheid aankomen rijden terwijl hij nog midden op het zebrapad liep.
De Gouwenaar duwde zijn 11-jarige zoon weg om een aanrijding te voorkomen en sprong zelf daarbij ook weg. De automobilist reed met dezelfde snelheid door. De Gouwenaar belde hevig geschrokken naar de politiemeldkamer en gaf het kentekennummer van de auto door. Hij merkte daarbij op dat de auto schade had aan onder meer banden.

Rijden op velgen

Agenten sloegen hierna aan op het voertuig want, kort voor dit incident was een 20-jarige man slapend in een beschadigde auto op de Middenmolenlaan aangetroffen. Meerdere getuigen hadden bij de politie 's morgens gemeld dat een auto op een parkeerterrein op het Motetplein aan het slippen was in cirkels.
De auto had lekke banden, een kapot achterlicht en kapotte bumper. Aan de hand van de informatie van getuigen wisten agenten zaterdagmorgen, om 10.15 uur, de bestuurder en de auto te traceren. De man rook naar alcohol en kreeg een rijverbod opgelegd. Ook bleek dat de auto niet verzekerd was en dat de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. Agenten wezen de man erop dat hij strafbaar zou zijn als hij weer met zijn auto zou gaan rijden.

Gevaarlijk rijgedrag

Na het incident op de Fluwelensingel kwamen er nog meer meldingen binnen via 112 over het gevaarlijke rijgedrag van dezelfde automobilist waarbij de locaties werden meegegeven. Agenten wisten de man om 10.45 uur op het Elburgplein aan te houden.
De verdachte zit nog vast. De politie doet verder onderzoek en maakt proces-verbaal op van de poging tot doodslag. In het dossier worden ook de verkeersovertredingen meegenomen die hij beging ondanks de waarschuwing van de politie. De auto is in beslaggenomen voor het onderzoek.