Leiden en Den Haag vieren '100 jaar De Stijl'

Victory Boogie Woogie
Victory Boogie Woogie
LEIDEN - Leiden en Den Haag vieren in 2017 een jaar lang het 100-jarig jubileum van 'De Stijl'. Deze kunstbeweging werd in 1917 in de sleutelstad opgericht. De Stijl begon als tijdschrift, maar zou snel uitgroeien tot een beweging die streefde naar vernieuwing in de kunst. Grondlegger was Leidenaar Theo van Doesburg.
Rond 1917 is Leiden een stad die zindert van kunst en wetenschap. Albert Einstein komt er regelmatig op bezoek bij zijn vriend, de natuurkundige Paul Ehrenfest. In die cultuur woont en werkt ook
. 'De Stijl' zou uitgroeien tot een samenwerking van kunstenaars, ontwerpers en architecten.
In de donkere jaren na de eerste wereldoorlog proberen zij met hun werk een vrolijke en optimistische invloed op het leven uit te oefenen. Zij gebruiken daarbij primaire kleuren, zoals blauw, geel en rood. Ook wordt veel gewerkt met horizontale en verticale lijnen. Belangrijke vertegenwoordigers zijn Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.
Leiden wil deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het komend jaar zijn er in de stad tentoonstellingen, voorstellingen en bijeenkomsten rondom De Stijl. Ook het Gemeentemuseum in Den Haag staat bij het jubileum stil. Het museum heeft onder meer een grote collectie Mondriaans. In het Gemeentemuseum openen dit jaar drie grote tentoonstellingen. Die gaan onder meer over Mondriaan en Van der Leck en over de architecteur van 'De Stijl'.