Claudia de Breij nieuw gezicht Het Dorp

Claudia de Breij
Claudia de Breij © ANP
DEN HAAG - Voormalig Radio West-presentatrice Claudia de Breij wordt het nieuwe gezicht van Het Dorp in Arnhem. Ze neemt woensdagochtend, samen met Mies Bouwman en staatssecretaris Martin van Rijn een kijkje in Het Dorp om te zien hoe mensen met een beperking daar de allernieuwste technologieën gebruiken.
'Open Het Dorp' was de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis, in november 1962. In een 24 uur durend programma op radio en televisie, gepresenteerd door Mies Bouwman, werd toen ruim twaalf miljoen gulden ingezameld. Met dit geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking.
De instelling bestaat nog steeds - er wonen ongeveer tweehonderd mensen - en wordt omgevormd tot een omgeving waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologie en waar mensen kunnen leren hoe ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee bewoners zelf kunnen reizen, niet meer verdwalen of zelfstandig op pad kunnen gaan met een noodknop achter de hand om begeleiding te bellen.

Health deal

Staatssecretaris Van Rijn tekent in Arnhem de eerste zogenoemde health deal in de langdurige zorg: een samenwerking tussen publieke en private partijen om innovaties te ontwikkelen en toe te passen.