Leiden krijgt megabioscoop

LEIDEN - Leiden krijgt er een nieuwe bioscoop bij. De Geus, zoals de megabioscoop gaat heten, komt in een nieuw gebouw aan de Stationsweg op de plek waar op dit moment de Jumbo is gevestigd. In het complex komen acht zalen, een congresruimte, woningen en horeca.
Samen met Sustay, OZ architecten en een particuliere belegger is het project ontwikkeld. ‘Een samenwerking die buitengewoon vruchtbaar is gebleken', aldus Govert de Kok, directeur van Bioscopen Leiden.
Dat deze megabioscoop er komt, betekent niet dat andere bioscopen zullen verdwijnen, aldus De Kok. Er zal worden samengewerkt met andere Leidse bioscopen: Lido, Trianon en het Filmhuis.

'Extra allure'

Volgens wethouder Paul Laudy heeft Leiden al jaren op een bioscoop als deze gewacht. 'De ontwikkeling is een mooie aanvulling op het stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus geeft een fantastische eerste indruk en markeert de entree van Leiden', zegt Laudy tegen mediapartner Unity. Er komen ook 85 appartementen in het gebouw.
De nieuwe bioscoop wordt geen 'dichte doos', maar een transparant gebouw met veel ramen. 'Het stationsplein krijgt hierdoor extra allure', vindt Giel van Wijk van ontwikkelaar Sustay. In 2019 wordt gestart met de bouw.

Film Festival breidt uit

Ook het Leiden International Film Festival is blij met de bioscoop. 'We zitten nu aan onze top qua bezoekers', vertelt woordvoerder Sophie Jansen. 'Onze slogan is 'more'. We willen meer dan alleen films bieden, zoals feesten, muziek- en theatervoorstellingen om de films een extra dimensie te geven.' Het filmfestival verwacht 'flink veel meer' bezoekers te krijgen.
Nieuwsgierig? Zo gaat de De Geus eruitzien (Artist impression: OZ architecten):